Сони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Sony)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Sony Corporation
ソニー株式会社
Sony logo.svg
Sony headquarters (crop).jpg
Основаване 1946 г.
Седалище Минато, Токио, Япония
Служители 128 400 (2017)
Продукти потребителска и професионална електроника, комуникационна техника, полупроводникови компоненти, игрални конзоли, Blu-ray диск
Годишни приходи 7 252 766 000 000 японска йена[1]
Чиста печалба 1 191 375 000 000 японска йена[1]
Общо активи 26 354 840 000 000 японска йена[1]
Уебсайт Sony.bg
Sony Corporation в Общомедия

Sony Corporation (на японски: ソニー株式会社, но обикновено означавана като Sony, стилизирано като SONY от 1956 г.) е японска транснационална корпорация, действаща в областта на електрониката и медиите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основана е от Акио Морита и Масару Ибука през 1946 г. Първоначално компанията произвежда котлони за варене на ориз. Тъй като това производство се оказва не от най-печелившите, скоро след това компанията се концентрира върху производството на електронни уреди за свободното време. Първото име на компанията е Tokyo Tsushin Kogyo (Токийска телекомуникационно-индустриална компания).

Първия си успех компанията бележи с придобиването на лиценз за производство на транзистори.

През 1958 г. фирмата се преименува и получава сегашното си име Sony. Новото име е комбинация между латинското sonus (звук) и английското Sonny Boys (в японския език употребявано със значение на „малолетни гении“). Sony е първата японска фирма, която изписва името си на латиница – факт, който поражда доста дискусии в следвоенното японско общество.

Sony разработва изключително успешно преносими транзисторни радиоприемници. От 1979 г. фирмата започва да налага на пазара т.нар. Walkman („Уокмен“). Марката Walkman е собственост на Sony. През 1982 г. съвместно с Philips пуска на пазара първите аудио компактдискове (CD-DA). Изхождайки от името Walkman мобилните CD-устройства са наречени Diskman.

Walkman, модел WM-GX302

Sony се опитва в миналото да наложи системата за видеозаписи Betamax, успехът на която е половинчат.

В сферата на телевизионната техника Sony разработва в годините след 1967 г. кинескопите Trinitron.

През 90-те години на 20 век Sony налага предимно на азиатския пазар магнитооптичния минидиск (MiniDisc).

През 1996 г. Sony пуска в продажба персонални компютри под марката VAIO

През 2001 г. Sony заедно с шведския телекомуникационен концерн Ericsson основават съвместно предприятие под името Sony Ericsson с цел разработка и производство на мобилни телефони. Седалището на новата фирма се намира в Лондон. В началото на 2012 г. Sony обявява, че придобива дяла на Ericsson и преименува предприятието на Sony Mobile Communications.

Фирмата Sony става активен участник и в развлекателния бизнес чрез покупката на филмовото студио Columbia Pictures и дъщерната си фирма Sony Music.

Sony разполага с 913 дъщерни дружества (между които и популярния телевизионен канал AXN). Към 2010 г. фирмата има годишен оборот от над 79 милиарда долара.

В началото на 2015 г. агенция Reuters цитира[2] CEO на Sony Казуо Хираи (Kazuo Hirai), който казва, че корпорацията може да се откаже от производството на телевизори и мобилни телефони, тъй като те вече не носят достатъчно печалби за компанията. В тази област Sony трудно се конкурира с азиатските производители на евтини продукти, както и с Apple. Sony смята да се съсредоточи върху по-печеливши дейности, като видеоигри, развлечения и производството на сензори за камери.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]