Акио Морита

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Акио Морита
японски предприемач
Роден
Починал

Акио Морита (на японски: 盛田 昭夫), (19211999), японски предприемач, един от двамата основатели на корпорацията Сони.

Семейството на Морита от поколения се занимава с производство на саке. Той учи теоретична физика и по време на Втората световна война е на служба при Военновременния комитет за изследвания към японския военноморски флот. Там се запознава с Масару Ибука, заедно с когото на 7 май 1946 основават Токио Цушин Когио КК (Токийска телекомуникационна инженерна корпорация), по-късно наречена Сони. Компанията започва с двайсетина служители и начален капитал от 190 000 йени. По това време Ибука е на 38 години, а Морита на 25.

През 1949 фирмата разработва магнетофонната лента и през 1950 продава първият магнетофон в Япония. През 1957 произвежда радиоапарат с джобен размер, а година по-късно е преименувана на Сони. През 1960 Сони произвежда първия транзисторен телевизор в света.

През 1960-те Морита публикува книга, посветена на това, че оценките в училище нямат значение за успеха и деловите способности на хората. Той е вицепрезидент на Японската федерация на икономическите организации и член на Японско-американската група за икономически връзки.

През 1982 Морита става първият японец, награден с медал Алберт от британското Кралско общество за изкуства. Две години по-късно той получава Националният орден на Почетния легион, най-престижното френско отличие, а през 1991 е награден с Орден на Свещното съкровище първа степен от императора на Япония.

На 5 ноември 1994 Акио Морита оповестява оттеглянето си от ръководството на Сони. Той умира от пневмония на 78-годишна възраст. Биографичната му книга "Акио Морита и Сони" се превръща в бестселър и понастоящем е един от най-увлекателните неофициални учебници по търговия и маркетинг.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]