Клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Клуб (на английски: club) e организация на хора, обединени от общ интерес или цел.

Могат да бъдат свързани с различни интереси – хоби, спорт, забавление (използва се и като синоним на бар). Това може да са професионални общества, също училищни и университетски клубове. Политическите клубове, създадени по време на Френската революция, играят голяма роля в оформянето и налагането на различните възгледи.

Произход на думата[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите английски клубове са били неформални периодични събирания на приятели с цел вечеря или пийване заедно.

Томас Оклив (по времето на Хенри IV) споменава такъв клуб, наречен „Дворът на добрата компания“ (на френски: La Court de Bonne Compagnie), на който е бил член. Джон Обри пише през 1659 г. за използване на думата клуб (на английски: „clubbe“).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Club“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.