Клуб Гуарани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Гуарани“
Клуб Гуарани
Club Guaraní
ПрозвищеЗлатисточерните (Aurinegros)
Касик (El Cacique)
Аборигените (El Aborigen)
Основан1903
ДържаваПарагвай
СтадионЕстадио Рожерио Ливиерес
Капацитет12 000[1]
ПрезидентПарагвай Федерико Акоста
Старши треньорАржентина Луис Густаво Солер
ПървенствоПримера Дивисион де Парагвай
2007 Клаусура7-о
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
Клуб Гуарани в Общомедия
Входът към стадион „Рожерио Ливиерес“

Клуб „Гуарани“ (на испански: Club Guaraní) е футболен отбор от град Асунсион, Парагвай. Отборът е 9-кратен шампион на страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основан е през 1903 г., което го прави исторически втория отбор в страната след „Олимпия“, който е основан 1 г. по-рано. Тези 2 отбора играят т.нар. „старо дерби“ (clásico añejo) и са единствените в Парагвай, които от основаването си са играли само в Първа дивизия.

Клубът е наречен на местното население от индиански произход гуарани, което е важна част от историята и културата на страната. Оттам произлизат и 2 от прякорите на отбора – „Касик“ (на испански: cacique) е названието на племенните вождове в Латинска Америка, а с „Аборигените“ се има предвид местното население. Третият прякор – „Златисточерните“ – се дължи на цветовете на отбора – жълт и черен. Идеята за тези цветове е на братята Мелина, съоснователи на отбора, които преди това са играли в уругвайскияПенярол“, чиито цветове са същите.

„Гуарани“ е сред старите клубове в Парагвай. Има спечелени 9 титли на страната, а 10 пъти са завършвали на 2-ро място. За златни години в историята на отбора се считат 1960-те години, когато „Гуарани“ печели 3 титли и стига до полуфинал на Копа Либертадорес. В този турнир отборът има общо 10участия, а другите участия в международни турнири са 2 пъти на Копа Судамерикана и веднъж на Копа КОНМЕБОЛ (четвъртфинал).

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Играчи[редактиране | редактиране на кода]

Известни бивши играчи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]