Клъстер (файлова система)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Клъстер.

Дискова структура:
(A) пътечка
(B) геометричен сектор
(C) сектор на пътечката
(D) клъстер

В компютърните файлови системи клъстер е единица заделено дисково пространство, определено за файлове и директории. С цел да се намали претоварването на управляваните дискови структури файловата система не заделя отделлени дискови сектори, а съседни групи от сектори, наречени клъстери.[1]

На диск, който използва 512-байтови сектори, един 512-байтов клъстер съдържа един сектор, докато един 4-килобайтов клъстер съдържа осем сектора.[2]

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Клъстерът е най-малкото логическо количество дисково пространство, което може да бъде заделено за съхранение на файл. Ето защо съхранението на малки файлове във файлова система с големи клъстери ще причини загуба на дисково пространство. За клъстери с размери, които са по-малки в сравнение със средната файлова големина, загубеното пространство на файл статистически ще бъде около половината от размера на клъстера; за клъстери с големи размери загубеното пространство ще нарасне. Все пак големите клъстерни размери намаляват претоварването, причинено от фрагментация, което може да увеличи скоростта на четене и запис.

Типични клъстерни размери са от 1 сектор (512 B) до 128 сектора (64 KiB).

Не е необходимо клъстерът да бъде съставен от физически съседни сектори на диска, той може да обхваща повече от една пътечка или да е съставен от непоследователни сектори в самата пътечка. Това не бива да се бърка с фрагментация, тъй като секторите все още са логически съседни.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cluster_(file_system)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.