Коалиция на левицата, движенията и екологията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Синасписмос
Συνασπισμός
Ръководител(и)Алексис Ципрас
Основана1991 г.
Разформирована2013 г.
Наследена отСИРИЗА
СедалищеАтина, Гърция
Младежка организацияМладежки Синасписмос
Член наСИРИЗА
Европейска антикапиталистическа левица
Партия на европейската левица
ИдеологияДемократичен социализъм
Полит. позициялевица
Група в ЕПЕОЛ-СЗЛ
ЦветовеЖълт
Сайтwww.syn.gr
Синасписмос в Общомедия

Коалицията на левицата, движенията и екологията (на гръцки: Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας) или „Синасписмос“ (Συνασπισμός, ΣΥΝ) е бивша лява политическа партия в Гърция, която е основата на днешната партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) управлявала Гърция от януари 2015 г. до юли 2019 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Коалиция[редактиране | редактиране на кода]

Появява се в Гърция като Коалиция на левицата и прогреса (на гръцки: Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου) през март 1989 г. като пореден опит за обединение на по-големите леви партии. Основните партньори са Гръцката комунистическа партия (ГКП, на гръцки: ΚΚΕ) и Гръцката левица (на гр.: ΕΑΡ, наследницата на „ГКП – вътрешна“) по инициатива на тогавашните им лидери Харилаос Флоракис и Леонидас Киркос, като стават съответно първият – председател, а вторият – секретар, на новата формация, която тогава все още не е партия.

За първи път коалицията участва на изборите в 18 юни 1989 г., когато се гласува едновременно за гръцкия и европейския парламенти. Резултатът е 855 559 гласа, съответстващо на 13,12% и осигуряващо 29 депутатски места в гръцкия парламент, а за европарламента – 941 913 гласа, 14,31% и 4 места. През ноември 1989 получава 734 552 гласа, 10,97% и 21 места в гръцкия парламент. През април 1990 – 677 092 гласа, 10,28% и 19 места.

Партия[редактиране | редактиране на кода]

През юни 1991 г. поради непреодолими различия ГКП се оттегля от коалицията. Голяма част обаче от нейните членове остават и участват в първата общогръцка конференция на коалицията, между които и Мария Даманаки – председател тогава на Коалицията, както и по-следващ неин председател Алекос Алаванос. На конференцията се решава преобразуване на Коалицията от съюз на партии в партия с единна организационна структура. Другата партия съучредителка на коалицията (Гръцката левица) се саморазпуска с решение на конгреса ѝ, свикан през май 1992 г.

Скромният резултат на изборите (без подкрепата вече на ГКП, която участва самостоятелно) през 1993 г. (2,94%) лишава Коалицията от места в гръцкия парламент (необходимият минимум е 3%), в резултат на което председателката Мария Даманаки си подава оставката.

През 1994 Коалицията, с председател Никос Константопулос, постига най-високия си успех като партия в избори за европарламент – 6,26% с 2 места, а 2 години по-късно в националните избори – 5,12% с 10 места.

През 2004 г. с решение на 4-тия конгрес партията се преименува от „Коалиция на левицата и прогреса“ в „Коалиция на левицата, движенията и екологията“ (Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας) или само „Коалиция“, съкратено ΣΥΝ.

През април 2004 г. участва в националните избори в коалиция с други по-малки леви партии и организации под наименованието „СИРИЗА“ (Коалиция на радикалната левица) и постига резултат 3,26% (41 539 гласа) и 6 депутатски места.

В изборите за европарламент през юни 2004 г. „Синаспизмос“ участва без партньорите си, като печели 4,16% (253 542 гласа) и 1 място в европарламента.

През октомври 2006 г. кандидатът за кмет на Атина Алексис Ципрас (по-късно председател на партията и министър-председател на Гърция от 2015 г. до 2019 г.) издигнат от „Синаспизмос“, получава 10,5% от гласовете и се нарежда на 3-то място след кандидатите на „Нова демокрация“ и ПАСОК, което се тълкува като задоволителен успех.

Разпускане на „Синаспизмос“[редактиране | редактиране на кода]

През май 2012 г. СИРИЗА се регистрира като партия, а през юли 2013 г. неин конгрес решава разпускането на съставляващите я партии. „Синаспизмос“ формално се разформирова и става основата на единната партия СИРИЗА.

Политически позиции[редактиране | редактиране на кода]

Из Устава на партията, както е обновен от Организационния уставен конгрес през 2005 г., четем следното.

  • „Коалицията на левицата, движенията и екологията е политическа партия на съвременната демократична радикална… левица. Политическо движение на левите и прогресивните граждани на нашата страна, конфронтираща се и антагонистична сила към отношенията на експлоатация, подтисничество и отчуждаване на капиталистическото общество…
  • Коалицията е плод и израз на силите, които са се борили и се борят за обновлението и осъвременяването на Левицата, на силите, които се вдъхновяват от идеалите и принципите на демократичния социализъм и политическата екология и смятат за икуменичен и безспорен принципа на демокрацията…
  • Коалицията желае да изразява всички онези, които търсят радикална и оборваща политическа партия, с европейска ориентация, съвременна и антагонистична към анахронизма и консерватизма, несправедливостта и изоставането по отношение на опазването на околната среда на гръцкото общество…
  • Коалицията е член на партията Европейска левица…
  • Член на Коалицията може да бъде всеки мъж и жена,… чужденец по произход, който живее и работи в Гърция…“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]