Комутационен панел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Окабеляване на контролен панел на сметачна машина IBM 402[1]. Този панел бил с надпис „обобщение на печалбите и загубите.“
Обратната страна на същия панел, показващ щифтовете, които контактуват с вътрешната част на машината.

Комутационен панел или контролен панел (терминът зависи от областта на приложение) представлява щекерно наборно поле за контакти (гнезда), в които могат се включват щепсели за затваряне на електрическа верига. Комутационните панели се използват за работа на записващо оборудване (на английски: Unit record equipment), в ранните телефонни централи и сметачни машини, както и в някои шифроващи машини (напримерЕнигма.

Табулатор IBM 407 (брояща машина) с поставен, но несвързан контролен панел[2] .
Контролният панел на IBM е бил просто дъска с дупки за свързване на свързващи проводници.

Пултовете за управление са въведени през 1906 г., за управление на табулиращи машини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. IBM Accounting Machine: 402, 403 and 419 Principles of Operation. 1949. 22 – 5654.
  2. IBM Reference Manual 407 Accounting Machine. 1959. A24-1011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Plugboard“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.