Констанция (дъщеря на Констанций II)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Констанция)
Констанция
Flavia Maxima Faustina Constantia
римска императрица
Родена
около 361 г.
Починала
383 г. (22 г.)
ПогребанаИстанбул, Турция
Семейство
БащаКонстанций II
МайкаФаустина
СъпругГрациан
Констанция в Общомедия

Флавия Максима Фаустина Констанция (на латински: Flavia Maxima Faustina Constantia; * 361/362; † началото на 383) е римска императрица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря е на римския император Констанций II и внучка по бащина линия на Константин Велики и Фауста. Майка ѝ Фаустина е третата съпруга на Констанций II, която ражда Констанция след смъртта му на 3 ноември 361 г., това означава или в края на 361 или в началото на 362 г.

Узурпатор Прокопий използва през 364 – 365 г. Констанция и майка ѝ, за да покаже своята лоялност спрямо Констанций II пред войските си. Той се показва често пред войниците с детето Констанция на ръце и я взема в похода си срещу император Валенс, когато е и победен накрая.

През 374 г., 13-годишна, Констанция се омъжва за император Грациан в Галия и свързва така Константиновата с Валентиниановата династия. Понеже Грациан, преди да умре през август 383 г., се жени втори път, тя вероятно е починала преди съпруга си. През 380 г. е още жива, понеже е спомената в написаното по това време произведение от Йоан Златоуст (ad vid. iun. 4). Тленните ѝ останки пристигат на 31 август 383 г. в Константинопол и на 1 декември същата година е погребана там. Затова се предполага, че е починала в началото на 383 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]