Концерт в чест на Фреди Меркюри

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Концертът в чест на Фреди Меркюри за повишаване на информираността на обществото относно СПИН е благотворителен концерт, проведен на 20 април 1992 г., понеделника на Великден, на стадион Уембли в Лондон, Англия, пред публика от 72 000 души.[1] Концертът е продуциран за телевизията от Рей Бърдис, режисиран от Дейвид Малет и излъчен на живо по телевизията и радиото в 76 страни по света, с аудитория до един милиард души.[2][3] Концертът е в чест на вокалиста на „КуийнФреди Меркюри, който умира от СПИН на 24 ноември 1991 г.

Шоуто отбелязва последното концертно участие на басиста Джон Дийкън с групата (освен кратка изява на живо с Браян Мей, Роджър Тейлър и Елтън Джон през 1997 г.). Печалбите от концерта са използвани за стартиране на „Меркюри Финикс Тръст“, благотворителна организация за борба с ХИВ/СПИН.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1991: Giant of rock dies BBC News. Retrieved 25 May 2011
  2. Freddie Mercury: The Tribute Concert ABC Television (20 August 2007). Retrieved 29 August 2011
  3. LG. Queen - Royal Legend: Discography: The Freddie Mercury Tribute Concert VHS // queen.musichall.cz. Архивиран от оригинала на 2016-03-03. Посетен на 2023-12-08.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Freddie Mercury Tribute Concert в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​