Копче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Разнообразие на копчета

Копче в областта на модата представлява малък, най-често кръгъл диск с дупки на него, който служи за съединяване на отделните части на облеклото.[1] Копчето може да има и чисто декоративна цел. Когато служи за закопчаване, то се прокарва през малък отвор на дрехата, наречен илик.

Съвременните копчета се изработват от много и разнообразни материали – кост, рог, слонова кост, раковини, дърво, стъкло, пластмаса, метал. Имат две, три или четири малки дупки, който служат за зашиване на копчето за плата. Макар и рядко, се срещат копчета с квадратна, триъгълна или неправилна форма.

Копче от военна униформа, 1850-те

Най-старите намерени копчета в района на днешна Индия[2], изработени от раковини, датират от времето на бронзовата епоха. Копчета, направени от камък са намерени в района на днешна Турция и датират от 10 500 години пр.н.е.[3] В съвременния си вид, с илик и закопчаване, копчетата се появяват в Германия през XIII век. [4]

Големината според предназначението им варира, тези за ризи и блузи са малки и кръгли, тези на военните униформи са по-големи и направени от лъскав метал, а някои декоративни имат неправилна форма и са значително по-големи. Средната им големина е 1-2 сантиметра в диаметър.

Бутон или клавиш в техниката и при музикалните инструменти[редактиране | редактиране на кода]

Понякога, най-често в разговорната реч, „копче“ се използва вместо „бутон“ за приспособлението, с което се натиска звънец, включва се електрически уред, апарат, механизъм и други. Клавишите на компютърните клавиатури или на музикалните инструменти се наричат и копчета[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б РБЕ
  2. Hesse, Rayner W. & Hesse (Jr.), Rayner W. (2007). Jewelrymaking Through History: An Encyclopedia. Greenwood Publishing Group. 35. ISBN 0-313-33507-9.
  3. "The World's First Temple", by Sandra Scham:in "Archaeology", November-December 2008, pp. 23-27
  4. Lynn White: "The Act of Invention: Causes, Contexts, Continuities and Consequences", Technology and Culture, Vol. 3, No. 4 (Autumn, 1962), pp. 486-500 (497f. & 500)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]