Корейска драма

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Корейска драма или Кей драма (на корейски: 한국드라마; коригирана романизация на корейския език: hanguk deurama) е израз за всички сериали, които се излъчват на територията на Южна Корея.

За разлика от теленовелите и западните сериали форматът на кей драмата в повечето случаи е като на минисерии, вариращи между 16 и 24 епизода и исторически („сегък“), които са обикновено над 35 епизода. Времетраенето на епизода е около 60 минути. Въпреки че са наречени „драми“, те включват разнообразни жанрове като романтична комедия, екшън, фантастика и други. Характерна черта на корейските драми е, че се заснемат няколко часа преди самото им излъчване, за да може в зависимост от гледаемостта и отзивите на гледащите да се променя сценарият. Корейските драми стават известни извън Южна Корея след популяризирането на развлекателната индустрия след 2000 г., известна повече като Корейската (или Халю) вълна[1].

Формат[редактиране | редактиране на кода]

Главната героиня в „Бижутата в замъка

Корейските драми обикновено са писани от 1 директор и 1 сценарист и в редки случаи има повече от 1 сезон. Водещите драми се излъчват между 22ː00 и 23ː00 часа в 2 последователни нощи. Популярни телевизии за излъчването им саː SBS, KBS, MBC, jTBC, tvN и други. От 19ː00 до 20ː00 се излъчва теленовела през цялата седмица, която трае около 200 епизода. Теленовелите не са толкова популярни сред международните фенове.

Популярните сериали като „Моята любов от звездите[2], „Boys Over Flowers“, „Ирис“, „Тайната градина“ и др. разказват за любовна история, свързана с известни препятствия пред двойката. Важен фактор за популяризирането на драмите сред жените е идеализирането на корейския мъж като красив, интелигентен, емоционален и готов да обича една жена за цял живот. Главните героини са представени като готови да жертват всичко за семейното щастие, а ако сериалът е комедиен, често героинята е представена като глупава.

За отделен вид се приемат сегък драмите. Те са исторически драми, чиито истории са базирани на личности и събития от корейската история. Макар да не е задължително, обикновено сегък драмите се отнасят за края на династията Чосон. След 2000 г. сегък драмите постигат огромен успех извън Южна Корея. Пример за популяризирането им е „Бижутата в замъка“, която постига огромен успех, като се продава в 91 страни[3].

История[редактиране | редактиране на кода]

Радиопредаванията в Корея, включително на драми по радиото, започва през 1927 г., когато Корея е под японско владичество, като главно се говори на японски. След Корейската война предаването на драми връща национализма на южнокорейците[4].

Телевизионното излъчване започва през 1956 г. със стартирането на експериментална станция HLKZ-TV, спряна няколко години по-късно в резултат на пожар. Първата национална телевизия в Южна Корея е Korean Broadcasting System (KBS), основана през 1961 г. По KBS през 1962 г. започва да се излъчва първият корейски сериал, като малко по-късно конкурентът TBC също започва излъчването на драми. Първата историческа драма е наречена „Гукто Мари“, но заради ограничения брой телевизии през 1960-те години те не успяват да стигнат до зрителите[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]