Корнелий Янсен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Корнелий Янсен
Cornelius Otto Jansenius
нидерландски теолог

Роден
Починал
Погребан Ипер, Белгия

Религия Католическа църква
Философия
Регион Западна философия
Корнелий Янсен в Общомедия

Корнелий Янсен, известен повече като Янсений (28 октомври 1585 - 6 май 1638), е нидерландски католически теолог, епископ на Ипер и основател на католическото богословско течение, известно като янсенизъм.

Роден е в днешна Холандия, в малкото градче Acquoy близо да Леерден, провинция Гелдерланд. През 1602 е приет в католическия университет в Льовен, където е силно повлиян от учението на Мишел дьо Бей, основаващо се на силно песимистичната интерпретация на съчиненията на св. Августин. След като завършва университета в Льовен, Янсений се установява в Париж, където изучава гръцки език. Няколко години преподава в колежа в Бойон. През повечето време изучава съчиненията на Отците на Църквата и прави планове за реформиране на католическата църква. Особено внимание отделя на въпроса за свободната воля и божествената благодат.

През 1630 г. Янсен става професор в университета в Льовен, където преподава учението на св. Августин. През това време встъпва в остри спорове с йезуитите по различни канонични въпроси. През 1635 г. е ръкоположен за епископ на Ипер. В Ипер завършва своите коментари за св. Августин, които излизат от печат посмъртно през 1640 г. под заглавието „Augustinus, sive doctrina S-ti Augustini de humanae naturae sanitatae, aegritudine, medicina etc.“. В това съчинение Янсений обвинява философията на Аристотел като причина за появата на пелагонската ерес и в духа на учението на св. Августин утвърждава порочната природа на човека, чиято свободна воля не съществува и чето спасение не зависи от него, а от изкупителната сила на божествената благодат, която ще спаси само онези, които са предопределени за спасение. Приживе Янсений публикува няколко по-малки богословски съчинения, в които критикува йезуитите. През 1635 г. публикува памфлета „Mars Gallicus“, в който критикува кардинал Ришельо заради подкрепата, която оказва на протестантите в тридесетгодишната война.

Учението на Янсений, изложено в книгата му за св. Августин, се оказва доста сходно с учението на Жан Калвин, макар че приживе Янсений се смята за истински католик. Възгледите му са доразвити след смъртта му и влизат в основата на ново религиозно течение в католицизма, известно като янсенизъм. Последователите на Яннсений, сред които е и ученият философ Блез Паскал, са най-многобройни в Нидерландия и Франция. През 1653 г. учението на Янсений е отречено от Църквата, а последователите му са обявени за еретици от папа Инокентий X и са подложени на преследване от френските власти.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Янсений, Корнелий“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.