Коуъркинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Коуъркинг е все по-популярен нов тип работна среда. От тази различна работна обстановка се възползват обикновено хората със свободни професии и често пътуващите в различни точки на света. Споделената работна среда се характеризира със събиране на група от хора, които, макар и да работят независимо един от друг, споделят еднакви ценности и са заинтересовани от потенциалната синергия, която може да възникне между различните субекти, трудещи се в едно и също пространство.

Някои от местата за споделено ползване са създадени от т. нар. дигитални номади или Интернет предприемачи, които търсят алтернатива на работата в кафенета, изолацията в къщи или самостоятелния офис.

Коуъркингът се отнася не само към споделяне на самия офис, но и към създаването на общност. По този начин ползите от него излизат извън границите на самото пространство. В голяма част от случаите коуъркинг пространствата се създават около вече обособени общности.

Профил на посетителите[редактиране | редактиране на кода]

Средната възраст на обитателите на коуъркинг пространства е 34 години. Малко повече от половината от тях са професионалисти на свободна практика (54%). Предприемачите, които наемат служители, са 20%. Също толкова са и служителите в компании.

По-голямата част работят в областта на творческите индустрии и новите медии. Повечето от тях са уеб разработчици и програмисти, въпреки че границата между длъжностните характеристики е размита и много от тях се специализират в повече от една сфера.

Голяма част са графични или уеб дизайнери. Много от тях са активни като консултанти, с акцент върху творческите индустрии. Представители на PR и маркетинг индустрията също участват сериозно в споделената работна среда. Журналисти, писатели, архитекти и художници също посещават коуъркинг пространства.

История[редактиране | редактиране на кода]

Терминът коуъркинг е въведен през 1999, а през 2005 г. Брад Нойберг го използва за описание на физическото пространство, което той първоначално нарича „Група от 9 до 5“. По късно последният става съосновател на първото коуркинг пространство само за работа „Citizen Space“, около което се заражда глобалното движение.

Според проучване от 2011 г. за последните години броят на коуъркинг пространствата се е увеличил неколкократно като само в САЩ над 700 такива места.

В България коуъркингът стъпва на основата на берлинския опит в развитието на пространствата за споделена работа.

През 2012 в отваря софийският betahaus[1] като част от европейска мрежа, в която всеки член свободно може да работи. По същото време е създадено и арт коуъркинг пространството SOHO[2], което съчетава работно пространство с ежемесечна програма от културни и професионални събития (със свободен вход), такива със социална насоченост, музикални концерти и тематични базари.

Следващите две години се появяват все повече споделени работни пространства в страната – в Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас. През 2014 отваря първия коуъркинг офис в Пловдив – Biz Labs. Намиращ се в непосредствена близсот до творческия квартал Капана, Biz Labs е дом на различни общности и хора с различни професии.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]