Кралев двор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралев двор
Връх Кралев двор, поглед от южния склон на връх Момин двор
Връх Кралев двор, поглед от южния склон на връх Момин двор
Map
Местоположение
Общи данни
МестоположениеОбласт Благоевград, България
Част отПирин
Надм. височина2680 m
Изкачване
Първо изкачване?

Връх Кралев двор е гранитен карлинг в Пирин планина с височина 2680 метра. Разположен е в южния централен дял на главното пиринско било. Гледан от района на Тевно езеро, Кралев двор има характерна триъгълна форма, леко килната на север-северозапад. Острият и скалист карлинг е формиран от ерозивното действие на ледници в циркусите Демиркапийски, Краледворски и Белемето.

Краледворската порта

Северно от Кралев двор е масивният карлинг Момин двор. Двата върха са свързани с важна леснопроходима седловина - Лява Краледворска порта, проход от Краледворския циркус към циркус Белемето. През нея минава основната пътека от хижа Безбог до заслон Тевно езеро. Различима е от съседната Дясна Краледворска порта по каменните пирамиди в най-ниската си част.

На юг от Кралев двор се отделя страничното било на връх Каменица. Първата съседна кота от Каменишкото било е връх Малка Каменица. Двата върха са свързани със седловината Дясна Краледворска порта, лесно достъпна откъм Тевно езеро и значително по-стръмна и камениста в Демиркапийския циркус. През Дясна Краледворска порта минава пътеката от хижа Пирин до заслон Тевно езеро. Различима е от съседната Лява Краледворска порта по колът зимна маркировка в най-ниската си част.

Внушителен труднодостъпен каменен гребен свързва връх Кралев двор с разположения в съседство на изток върхове Демиркапийски чуки. Гребенът донякъде прикрива типичните форми на върха, гледан от Демиркапийския и Краледворския циркус.

Кралев двор може да се изкачи за около 10-15 минути по северния си ръб от Лява Краледворска порта или южния си ръб от Дясна Краледворска порта. От заслон Тевно езеро върхът е на около 30-40 минути път в източна посока. От върха се открива забележителна панорама към циркусите Краледворски, Поповоезерен и Белемето, и разположените в тях езера и върхове.