Кристина Испанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Инфанта Кристина Испанска

Нейно Кралско Височество, Доня Кристина Федерика Виктория Антония де ла Сантисима Тринидад де Бурбон и де Гресия, инфанта на Испания (до 2015 г. е с титлата херцогиня на Палма де Майорка, която ѝ е отнета с държавен указ от брат ѝ крал Фелипе VI),(на испански: Cristina Federica Victoria Antonia de la Santísima Trinidad de Borbón y Grecia) е най-малката дъщеря на испанския крал Хуан Карлос I и кралица София Гръцка. Инфанта Елена е седма в линията на онаследяване на испанската корона след по-малкия си брат - Дон Фелипе Испански, по голямата си сестра - Инфанта Елена Испанска, и децата им.

Доня Кристина е родена на 13 юни 1965 г. в Мадрид. Получава начално образование в мадридското училище Санта Мария дел Камино, а през 1989 завършва Политически науки в Мадридския университет Комплутенсе. През 1990 г. придобива магистърска степен по международни отношения от Университета в Ню Йорк, след което работи в седалището на ЮНЕСКО в Париж.

Инфантата говори пет езика - каталунски, испански, английски , френски и гръцки.

На 4 октомври 1997 г. в Барселона инфанта Кристина се омъжва за хандбалиста Иняки Урдангарин. Двамата имат четири деца:

  • Хуан Валентин де Тодос лос Сантос де Урдангарин и де Бурбон
  • Пабло Николас де Тодос лос Сантос де Урдангарин и де Бурбон
  • Мигел де Тодос лос Сантос де Урдангарин и де Бурбон
  • Ирене де Тодос лос Сантос де Урдангарин и де Бурбон

В момента инфантата и семейството ѝ живеят в Барселона. Като част от испанското кралско семейство Доня Кристина е ангажирана с изпълнението множество културни, благотворителни и официални дейности в Испания и чужбина. Тя е председател на Испанския комитет на ЮНЕСКО и посланик на добра воля към ООН. Освен това инфанта Кристина е запалена спортистка и през 1988 участва в Летните олимпийски игри в Сеул, като част от испанския национален отбор по ветроходство.