Ксавие Бетел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ксавие Бетел
Xavier Bettel
люксембургски политик
Роден
3 март 1973 г. (51 г.)

Националност Люксембург
Учил вСолунски университет
Политика
ПартияДемократическа партия
Министър-председател
от 4 декември 2013 г.
Ксавие Бетел в Общомедия

Ксавие Бетел (на люксембургски: Xavier Bettel) е люксембургски политик, настоящ министър-председател на Люксембург от 4 декември 2013 г.[1] до 17 ноември 2023 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бетел е роден на 3 март 1973 г. в град Люксембург, Люксембург.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Бетел е роден на 3 март 1973 г. в Люксембург. Баща му, Клод Бетел, е търговец на вино, а майка му Аниела, французойка от руски произход, далечна племенница на известния композитор Сергей Рахманинов. След завършването на Европейското училище, Бетел получава магистърска степен по публично и европейско право и по политология и публично право от университета „Нанси 2“ в Нанси, Франция. Той също така е учил морско право, както и канонически закон в Аристотелския университет в Солун, Гърция. Участва в програмата „Еразъм“.

Политически живот[редактиране | редактиране на кода]

На общинските избори през 1999 г. Бетел е избран за общински съветник на Люксембург, като завършва на шесто място.

На 12 юли 2001 г. той се квалифицира като адвокат. По време на законодателните избори през 2004 г. Бетел силно укрепва позицията си и завършва четвърти (от петте избрани членове), като му се дава и място в Камарата на депутатите.

На 28 ноември 2005 г., след общинските избори, в които той е поставен на четвърто място в списъка на лидерите, Бетел бе назначен за председател в Съвета на Люксембург.

След общински избори на 9 октомври 2011 г., на 38-годишна възраст, Беттел полага клетва като кмет на Люксембург на 24 ноември 2011 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Жан-Клод Юнкер министър-председател на Люксембург (4 декември 2013 – 17 ноември 2023) Люк Фриден