Кукувича прежда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Кукувича прежда
Cuscuta europaea bgiu.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Solanales
семейство: Convolvulaceae
род: Cuscuta
вид: Cuscuta
europaea
Кукувича
прежда
Научно наименование
Уикивидове Cuscuta europaea
Linnaeus, 1753[1]
кукувича прежда в Общомедия

Кукувичата прежда (Cuscuta europaea) е паразитно пълзящо растение, виреещо в умерения, субтропичния, тропичния и екваториалния пояс. По време на еволюцията листата са изчезнали и е останало само стъблото, с което кукувичата прежда се увива около тревисти растения. Върху него след време се появяват семена. Растението не може да живее без гостоприемник, но не задължително остава прилепен за един-единствен гостоприемник през целия си живот - дори да бъде откъснато растението приемник и бъде хвърлена сред друга растителност, кукувичата прежда не умира, а продължава да се храни от новото растението и се разпростира на околните растения. Поради тази причина, когато се унищожават засегнати растения, се горят или се изхвърлят далеч от посевите.[2]

Стадии на развитие[редактиране | редактиране на кода]

Този вид плевел израства от семена, като в първите дни трябва да се долепи до растение, от което да започне да черпи сокове. Кукувичата прежда няма корени, а вендузи, с които се закрепва за приемното растение за да се храни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 124, BHL Page ID: 358143, инстанция на: first description (of a taxon)
  2. Петров, Славчо Атлас по ботаника Изд - ПРОСВЕТА