Куликоиди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Куликоиди
BitingMidge.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Diptera Двукрили
семейство: Ceratopogonidae
род: Culicoides Куликоиди
Научно наименование
Уикивидове Culicoides
Latreille, 1809

Куликоиди (Culicoides, на български често се наричат и мокреци) е таксономичен род комари, чиито представители са вектори на няколко важни инфекциозни заболявания като син език, африканска чума по конете и редица други инфекциозни заболявания.

Морфологични особености[редактиране | edit source]

Дължината на тялото при имагото е от 0,8 до 2,5 милиметра. Главата е странично сплесната, като по-голямата част от нея е заета от бобовидни фасетни очи. При повечето видове междуфасетъчното пространство е покрито с нежни власинки, наричани мъх, а самото количество на власинките се нарича „опушване“ на очите. Опушването на очите служи като признак за видовото определяне на куликоидите. Наличието на т.нар. шеф между очите, неговата големина или отсъствието му са също признак за систематична класификация. В предната част на главата се намират и антените. Широко използван в систематично отношение е и т.нар. антенен индекс представляващ съотношението между дължината на първите пет дистални към осемте проксимални членчета. При мъжките антените са много силно окосмени с розетковидно разположени дълги косми, докато при женските то е съвсем слабо. Антените притежават чувствителни органи наричани сенсили, които според вида биват остро-, тъповърхи или тръбовидни. Разположението на сенсилите също е систематичен белег.

Класификация[редактиране | edit source]

Систематиката на видовете от рода е все още неустановена. Въпреки това обаче до момента утвърдената систематика изглежда по следния начин[1]:

Литература[редактиране | edit source]

  • „Куликоидите в България“, Неделчев Н., Нетуърк Технолъджи Сълюшънс, София 2013, ISBN 978-619-90094-2-0

Източници[редактиране | edit source]

  1. [Класификация на куликоидите в AVAbase