Кутия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дървена кутия с шарнирен капак
Сложна кутия от края на 17-ти до началото на 18-ти век
Празна кутия от велпапе

Кутията е вид съд във форма на правоъгълна призма, използвана за съхранение или транспортиране на различно съдържание. Размерът на кутията може да варира – от малка (като кибритена кутия) до размер на голям уред, и може да се използва за различни цели, вариращи от функционални до декоративни.

Кутиите могат да бъдат направени от различни типично трайни материали, като дърво и метал, въпреки че често срещаните нетрайни материали включват гофрирани влакна и картон. Гофрираните метални кутии обикновено се използват като транспортни контейнери. Кутиите от картон могат да се разграждат и следователно не са вредни за околната среда.

Кутиите обикновено са с правоъгълна форма с правоъгълно напречно сечение, въпреки че кутията може да има и квадратна, удължена, кръгла или овална форма; кутиите могат също да имат наклонени или куполовидни горни повърхности или вертикални ръбове и не са последователно направени по квадрат. Квадратните и правоъгълни кутии все още са много по-често срещани от другите му форми, от чисто практични съображения.

Кутиите могат да се отварят и затварят с капаци, вратички или отделящи се капаци. Те могат да бъдат затворени с лепила, ленти или по-декоративни или сложно функциониращи механизми, като винтове, закопчалки или катинари.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Box“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.