Лабиринт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Лабиринт.

Лабиринт от жив плет в къщата Лонглийт в Англия
Облудище – лабиринт от жив плет в Чехия

Лабиринтът е пътека или колекция от пътеки, обикновено от вход до крайна цел. Думата се използва за обозначаване както за разклонен маршрут, изискващ решаването му, така и за по-прости неразклонени („еднокурсови“) модели, които водят недвусмислено през сложно оформление до цел. Пътищата и стените в лабиринта обикновено са фиксирани, но пъзелите, в които стените и пътеките могат да се променят по време на играта, също се категоризират като лабиринти или пъзели предназначение за обиколки (разходки).

Най-големият царевичен лабиринт в света, Канада – Световните рекорди на „Гинес“

Лабиринтите са изградени със стени и стаи, с живи плетове, трева, царевични стъбла, бали слама, книги, павета с контрастни цветове или дизайни и тухли[1] или в полета със зърнено-житни култури, често царевица. Царевичните лабиринти могат да бъдат много големи; те обикновено се съхраняват само за един вегетационен период, така че могат да бъдат различни всяка година и се рекламират като сезонни туристически атракции.

Лабиринтите, които не съдържат цикли, са известни като „стандартни“ или „перфектни“ лабиринти и са еквивалентни на дърво в Теория на графите. Следователно много алгоритми за решаване на лабиринти са тясно свързани с теорията на графите. Интуитивно, ако човек издърпа и разтегне пътеките в лабиринта по правилния начин, резултатът може да бъде направен така, че да прилича на дърво.[2]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Част от разновидностите на лабиринтите, които са загадка за разрешаване:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Trevithick Brick Path Maze // Lappa Valley Steam Railway. Архивиран от оригинала на 2009-08-12. Посетен на 2023-06-27.
  2. Maze to Tree Архив на оригинала от 12 април 2016 в Wayback Machine.. YouTube (23 December 2007). Retrieved on 18 June 2011.