Лагуна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лагуни)
Disambig.svg Тази статия е за водния басейн. За провинцията във Филипините вижте Лагуна (провинция). За мъглявината вижте M8.

Лагуната Гленрок в Австралия
Устието на река Велека, което представлява лиман, макар че погрешно често се нарича лагуна

Лагуна (итал. laguna, от лат. lacus – езеро) е плитък водоем, залив, отделен от морето с пясъчна коса или коралов риф.

В англоезичната литература като лагуни често се приемат и лиманите, които се образуват около устията на реките. Обикновено лагуните имат по-голяма площ и издължена форма успоредна на брега, докато лиманите са просто потопена речна долина, отделена (напълно или частично) от морето с пясъчна коса.

По българското крайбрежие типична лагуна представлява Поморийското езеро, което сега е превърнато в солници. Езерата, образувани при устията на реките Ропотамо и Велека, се наричат лагуни, въпреки че по произход те са по-скоро лимани. Лагуните, които са напълно отделени от морето или океана могат да са с прясна или бракична вода.

Една от най-известните лагуни е Венецианската лагуна, намираща се в северната част на Адриатическо море. Тя има площ 550 квадратни километра, от които 8% е суша във вид на острови.

Като лагуни също се приемат и плитчините, които се намират зад коралов риф или плитчина в океаните, но при тях има постоянен водообмен с океана и те са със същата соленост. Лагуните, образувани зад коралов риф често представляват вътрешната зона на атол. При този тип атолови лагуни в някои участъци дълбочината може да е значителна.

Лагуните често са уникални природни биотопи. Те служат за приют на водни птици, диви животни и риби. Много лагуни не съдържат думата „лагуна" в името си.

В Латинска Америка често думата лагуна се използва за назоваване на реки.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]