Лас Бренас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лас Бренас
-27.0897° с. ш. -61.0816° и. д.
Лас Бренас
Страна Аржентина
ПровинцияЧако
Надм. височина104 m
Пощенски кодH3722
Телефонен код03731
Официален сайтwww.munilabrenas.chaco.gov.ar
Лас Бренас в Общомедия
Лаборатария по молекулярна биология в Националния институт за земеделски технологии в Лас Бренас

Лас Бреняс (на испански: Las Breñas) е град в югозападната част на провинция Чако, северната част на Аржентина, с население 20 000 души (2001 г.), в който има немалко български емигранти. Той е главен град на департамента Нуеве де Хулио (на испански: Departamento Nueve de Julio (Chaco)).

Отстои на 280 км от столицата на провинцията Resistencia и е добре благоустроен. В провинцията е наричан „перлата на запада“. В града е издигнат паметник на Васил Левски.

Тук е известният Музей на имигрантите (на испански: El Museo Provincial del Inmigrante). Градът е седалище на Националния институт за земеделски технологии.

Икономиката на Лас Бреняс е съсредоточена около машиностроенето на селскостопанска техника и високотехнологичното земеделие и животновъдство. Градът е спортно средище на оспорвани срещи. Има 5 клуба, включително ръгби клуб, развито е колоезденето, има велодрум. Баскетболният отбор през 2009 г. достига 4-то място на шампионата на клубовете на Аржентина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селището е основано в края на 19 век от европейски имигранти от България и земите на днешната Република Македония, от Хърватия и други части на бившата Югославия, от Италия, Испания, Франция, Швейцария, Германия, Ирландия и Украйна.

Фиести[редактиране | редактиране на кода]

Тук стават 2 от най-популярните фиести в провинция Чако. Шумната и колоритна Fiesta Provincial del Inmigrante се провежда всяка година през ноември в стария квартал на имигрантите.

От 2003 г. насам тук е и центърът за провинцията на Fiesta Provincial de las Carrozas Estudiantiles, в който студенти от училищата дефилират на направените от тях платформи, парадът става на 20 септември, в навечерието на 21 септември – Деня на студентите, и завършва с избор на млада кралица на фестивала.

Фиестите, съчетани с чудесния характерен вкус на ястията в Чако – местен продуктов микс с европейските рецепти и подправки, парадът на платформите и танците на европейските заселници са красива гледка и преживяване, достойни да бъдат видени и почувствани и привличащи туристите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]