Лекториум Розикруцианум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

„Lectorium Rosicrucianum“ – Интернационална Школа на Златния Розенкройц е съвременна гностична организация, продължаваща традицията на мистерийните школи и делото на богомилите и катарите в освободителния път на човечеството.

Официален символ

Школата, със седалище в гр. Хаарлем, Холандия, е създадена през 1935 г. като независима организация, от братята Леене (единият от които - познат като Ян ван Райкенборг), оглавяващи по това време холандския клон на „Розенкройцерско дружество“ на Макс Хайндл.

Учение[редактиране | редактиране на кода]

Учението на Школата външно се определя като модерен християнски гностицизъм, но същностно то представлява актуалната брънка от веригата на служещите на човечеството гностични братства. На базата на херметическите традиции и законите на вътрешната алхимия, „Лекториум розикруцианум“ повежда симпатизантите си към едно преображение, наречено трансфигурация, познато ни от Новия завет като „ново раждане от вода и дух“, необходимо на човека поради фундаменталната му непригодност да влезе отново в Първоначалното жизнено поле, от което преди време, като микрокосмос, е избрал да се отдели, за да тръгне по един личен път на изолация и събиране на индивидуални опитности.

Основни понятия[редактиране | редактиране на кода]

Някои от основните колони в информационната база на Школата са учението за двете жизнени полета, за двата природни порядъка и понятието за Духовния Праатом в човека – последен остатък от Първоначалния микрокосмос, съдържащ като семе в себе си потенциала за нововъзстановяването му.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]