Лекториум Розикруцианум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Официален символ

Lectorium Rosicrucianum, също Международна школа на златния розенкройцер, е съвременна гностична организация, продължаваща традицията на мистерийните школи и делото на богомилите и катарите.

Школата, със седалище в град Хаарлем, Нидерландия, е създадена през 1935 г. като независима организация от братята Леене (единият е познат като Ян ван Райкенборг), оглавяващи по онова време нидерландския клон на Розенкройцерското братство на Макс Хайндл.

Учение[редактиране | редактиране на кода]

Учението на Школата външно се определя като модерен християнски гностицизъм, представлявайки брънка от веригата на служещите на човечеството гностични братства. На базата на херметическите традиции и законите на вътрешната алхимия „Лекториум розикруцианум“ повежда симпатизантите си към преображение, наречено трансфигурация, познато от Новия завет като „ново раждане от вода и дух“, необходимо на човека поради фундаменталната му непригодност да влезе отново в Първоначалното жизнено поле, от което преди време, като микрокосмос, е избрал да се отдели, за да тръгне по личен път на изолация и събиране на индивидуални опитности.

Понятия[редактиране | редактиране на кода]

Някои от основните колони в информационната база на Школата са учението за двете жизнени полета, за двата природни порядъка и понятието за Духовния праатом в човека – последен остатък от Първоначалния микрокосмос, съдържащ като семе в себе си потенциала за нововъзстановяването му.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]