Лек бомбардировач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
PZL.23 Karas, основният полски лек бомбардировач при Полската кампания.
B-66 Унищожител, лек бомбадировач

Лекият бомбардировач е сравнително малък и бърз клас военни самолети, които е оперирал основно преди 1950 г. Такъв самолет би трябвало да не превозва повече от един тон боеприпаси.

Леките бомбардировачи от Първата световна война са били с един двигател и са пренасяли бомби от 50-400 кг. Те често биха могли да служат и като разузнавателен самолет, например Авро 504

Преди Втората световна война, мощността на двигателите е толкова оскъдна, че има няколко вида бомбардировачи, леки, средни и тежки, всички предназначена за определен тип бойни задачи. Когато изтребителите нарастват достатъчно, за да могат да имат един и същи видове товари в още по-голяма скорост от леките бомбардировачи, те са заменени и около 50-те години и терминът отпада от употреба.

Леките бомбардировачи от Втората световна война са били с един двигател или по-рядко, двумоторни, с товароподемност от около 500-1000 кг. Дизайни, които биха могли да бъдат описани като леки бомбардировачи Fairey Battle.

Някои от тях са пикиращите бомбардировачи. Леките бомбардировачи са и единственият вид бомбардировачи оперирали от самолетоносачи. Някои проекти на двумоторни леки бомбардировачи са успешно приложени, като тежки изтребители или нощни изтребители например Бристол Бленхайм.

Леките бомбардировачи са натоварвани с мисии, подобни на тези на съвременните щурмови самолети и изтребители-бомбардировачи.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Light bomber“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.