Леополдо Антонио Карийо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Леополдо Антонио Карийо
Leopoldo Antonio Carrillo
американски актьор
Лео Карийо през 1934 г.
Лео Карийо през 1934 г.

Роден
Починал
ПогребанСанта Моника, САЩ
Актьорска кариера
Активност1915 – 1957
Семейство

Уебсайт
Леополдо Антонио Карийо в Общомедия

Леополдо Антонио Карийо (на английски: Leopoldo Antonio Carrillo), известен с професионалното си име Лео Карийо (на английски: Leo Carrillo) е американски актьор, водевилист, политически карикатурист и природозащитник.[1] Той е известен най-вече с ролята си на Панчо в популярния телевизионен сериал The Cisco Kid (1950 – 1956).[2]

След като завършва университета, Карийо работи като карикатурист във вестник „Сан Франсиско Икзаминър“, след което се насочва към актьорското майсторство на Бродуей. В Холивуд се появява в повече от 90 филма, често като специалист по диалекти, въпреки че в реалния живот гласът му е баритон и той говори без следа от акцент. Обикновено използва диалекта за комичен ефект, изобилно подсолявайки речта си с акцент и неправилни изрази.

През 1913 г. Карийо се жени за Едит Шекспир Хезелбарт, която среща зад кулисите в театъра в Ню Йорк. Те остават заедно до нейната смърт през 1953 г. Живеят в Санта Моника, имат едно дете, дъщеря, Мария Антоанета. Те прекарват част от времето си в своето ранчо от 1800 ха в Карлсбад, Калифорния,[3] което днес е отворено за посещение. Лео Карийо умира от рак през 1961 г.

Има две звезди на Холивудската алея на славата, една за неговото филмово творчество и друга за неговата телевизионна дейност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Leo Carrillo SP State Park // www.parks.ca.gov. Посетен на 2010-04-16.
  2. "'Cisco Kid' in Top Kid Spot", Billboard, April 30, 1955, p. 8.
  3. "Rancho De Los Kiotes". National Park Service.