Пастафарианство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Летящо спагетено чудовище)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пастафарианството е пародийна религия, създадена от физика Боби Хендерсън през 2005 г. в знак на протест срещу решението на образователния департамент в Канзас да се изучава интелигентен дизайн като алтернатива на теорията на еволюцията. В открито писмо на своя сайт Хендерсън описва вяра в Летящото спагетено чудовище – свръхестествен създател, приличащ на паста.

Принципите на пастафарианството са описани в Евангелието на Летящото спагетено чудовище, публикувано през 2006 г. на сайта на пастафарианската църква.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пастафариански парад.

През януари 2005 г. студентът от Орегонсия университет Боби Хендерсън се обявява срещу изучаването на интелигентен дизайн наравно с Еволюцията. Хендерсън отправя открито писмо до щатския съвет на Канзас. След като не получава отговори от съвета, студентът публикува писмото на своя сайт.[1] Впоследствие пастафарианството се превръща в интернет феномен[2], като отвореното писмо е прочетено милиони пъти в мрежата. Самият Хендерсън получава множество реакции и коментари.[3]

Сатиричният характер на пастафарианството популяризира Летящото спагетено чудовище в блогове и сайтове, посветени на интернет културата.[4] Откритото писмо на Хендерсън е отразено в световния печат. Самият физик заявява, че е написал писмото за забавление.

Известен случай, свързан с пастафарианството, е снимката на шофьорската книжка на австриеца Нико Алм, където той е с гевгир на главата.[5] Гевгирът е част от „традиционното облекло“ на пастафарианците.

Убеждения[редактиране | редактиране на кода]

Летящото спагетено чудовище и пирата Мосей.

През 2006 г. в Евангелието на Летящото спагетено чудовище са описани принципите на пастафарианството, осмиващи креационизма.

Пародия на десетте Божи заповеди са осемте „по-добре да не го правиш“, включващи аспекти от живота от сексуалното поведение до храненето. Според пастафарианството, Летящото спагетено чудовище дава осемте „по-добре да не го правиш“ на пирата Мосей. В началото те са били десет, но Мосей е изгубил две по пътя от планината Салса.

Създаването на света възниква, след като Спагетеното чудовище е сътворило Вселената след „силно алкохолно опиянение“. Всички доказателства за еволюцията също са дело на Спагетеното чудовище, за да изпитат вярата на хората в него.

Пастафарианският рай представлява бирен вулкан със стриптийз бар, докато адът е описан като море от вкиснала бира.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България функционира Българска пастафарианска църква.[6][7] През юли 2016 г. се провежда първата българска и втората в света пастафарианска сватба.[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]