Либи Смит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Елизабет „Либи“ Смит (на английски: Elizabeth "Libby" Smith) е героиня в драматичния телевизионен сериал „Изгубени“, излъчван по американската телевизия ABC. Сериалът проследява живота на над 40 души, след като самолетът им катастрофира на остров в южната част на Тихи океан.[1] Ролята на Либи се изпълнява от американската актриса Синтия Уотръс. Героинята ѝ е представена за първи път като една от оцелелите от опашката на самолета в епизода от втори сезон "Everybody Hates Hugo", заедно с Бърнард. Ролята ѝ като "жив герой" приключва в епизода "?". Оценките на критиците за героинята са като цяло позитивни, особено след смъртта ѝ, въпреки дискусиите, след като актрисата е хваната да шофира в нетрезво състояние. Въпреки че фамилията на Либи не е разкрита в сериала, на видеоклип включващ мъртвите герои, излъчен на Comic-Con през 2009 представят пълното ѝ име като Елизабет Смит.[2] В българския дублаж Либи се озвучава от Милена Живкова.

Либи е участвала в 21 епизода до момента, 20 от които във втория сезон и един в четвъртия. В края на третия сезон тя е единственият главен герой, който не е бил централен персонаж в конкретен епизод, който да разкрие детайли за миналото ѝ. Въпреки това, в края на епизода "Dave" има спомен, който се отнася до нея. Планирано Либи да се завърне в третия сезон, но това не се случва. Първата ѝ поява след втория сезон е в епизода "Meet Kevin Johnson" от четвърти сезон.

История[редактиране | редактиране на кода]

Преди катастрофата[редактиране | редактиране на кода]

Малко се знае за живота на Либи преди острова. В епизода "The Other 48 Days" тя споменава, че е била във Вермонт, където е счупила крака си по време на ски, и че е посещавала медицинско училище в продължение на една година, след което го напуска и става клиничен психолог.[3]

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Продуцентите са потвърдили, че Синтия Уотрос ще се завърне във втората половина на финалния шести сезон на сериала.[4] Относно завръщането на Либи, Кюз казва, "Най-накрая на всичките ви въпроси [за Либи], ще бъде отговорено", на което Линдълоф шеговито отговаря, "Не, няма".[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fordis, Jeff, (22 януари 2007) "ABC Studios Lost Show Description Lead Press Release Page," ABC Medianet. Посетен на 12 април 2008.
  2. Wilkes, Neil. Live: 'Lost' panel at Comic-Con. // Digital Spy, 25 юли 2009. Посетен на 26 юли 2009.
  3. "The Other 48 Days." Lost, ABC. 15 април 2008. Episode 7, season 2
  4. O'Connor, Mickey. Lost: Harold Perrineau, Cynthia Watros to Return for Final Season. // Seattle Post Intelligencer, 12 януари 2010. Посетен на 12 януари 2010.
  5. Bauder, David. 'No Sequels, Spinoffs for Lost. // ABC News, 12 януари 2010. Посетен на 12 януари 2010.