Либурна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Либурна (на латински: liburna) е древноримски военен съд, вид галера с весла, разпространени от началото на Римската империя. Римляните ги заимстват от илирийските пирати и поради това ги наричат – либурни, по името на илирийското племе. Либурните пиратствали с такива кораби в Йонийско море [1]

Корабите били много леки и маневрени. Екипажът на либурната се състоял от около 50 – 80 гребци и около 30 – 50 моряци, в зависимост от размера на кораба. Либурните са леки и маневрени кораби. Дълбочината им на газене е около 1 м., а скоростта, която са развивали – 7 – 8 възела.

Корабите от този тип се прославят в морската битка при Акциум, когато благодарение на своята скорост и маневреност обкръжават и с помощта на метателни оръдия завладяват значително по-големите кораби на Марк Антоний. Тези кораби се използвали масово по време на Пуническите войни.

Либурни са използвани на много места в Римската империя – в Нил, Рейн и Дунав, както и в моретата. В римския флот те изпълнявали широк кръг от задачи, вкл. разузнаване, охрана на морска територия, борба с пиратите, комуникационна връзка, бърза доставка на важни товари.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Апиан, „Събития в Илирия“, 1.3

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]