Либурна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изображение на плоча от Новилара, вероятно на битка между либурни и кораби на пицените, около VI – V век пр.н.е.

Либурна (на латински: liburna) е древноримски военен съд, вид галера с весла, разпространени от началото на Римската империя. Римляните ги заимстват от илирийските пирати и поради това ги наричат – либурни, по името на илирийското племе. Племето либурни извършвали пиратски нападения с такива кораби в Йонийско море.[1]

Корабите били много леки и маневрени. Екипажът на либурната се състоял от около 50 – 80 гребци и около 30 – 50 моряци, в зависимост от размера на кораба. Либурните са леки и маневрени кораби. Дълбочината им на газене е около 1 m., а скоростта, която са развивали е около 7 – 8 възела.

След военните кампании в Илирия, Октавиан обогатява римският флот с тези кораби.[2] За първи път в историята на Рим флотът не е демобилизиран след битките, а запазен, поддържан и използван повторно в следващите военни кампании.[3] Корабите от този тип се прославят в морската битка при Акциум.[2][4] Римският генерал Марк Агрипа ги използва срещу флотът на Марк Антоний и Клеопатра,[5] където благодарение на своята скорост и маневреност обкръжават и с помощта на метателни оръдия, успяват да противодействат успешно на значително по-големите кораби на Антоний и Клеопатра.[5] Тези кораби също са се използвали масово и по-рано, по времето на Пуническите войни.

Либурни са използвани в много военни кампании по времето на Римската империя: при Нил, Рейн и Дунав, както и в моретата. В римския флот те изпълнявали широк кръг от задачи, включително разузнаване, охрана на морска територия, борба с пирати, комуникационна връзка, бърза доставка на важни товари.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Цитирана литература[редактиране | редактиране на кода]

Класически автори[редактиране | редактиране на кода]

Модерни автори[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]