Възел (скорост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За начините на сплитане, известни като морски възли, вижте Възел
Старинният набор от инструменти за определяне на скоростта на кораб: лаг, лаглин, намотан на макара, и пясъчен часовник.

Възел (на английски knot, означение kn или kt) е единица за скорост, равна на една морска миля в час.[1]

Според международната дефиниция за морска миля, един възел е равен на точно 1 852 m/h. Възелът не е част от международната система СИ, но е „допустим за използване“ заедно със системни единици.[1] Наименованието произлиза от начина на използване на ръчния лаг в миналото. Скоростта на кораба се е определяла според броя на възлите на лаглина, които преминават през ръката на измерващия за определено време.

Възелът както и международната морска миля широко се използват в морския и въздушния транспорт. Причината е в удобството при навигационните разчети. Транспортно средство което се придвижва със скорост един възел по протежение на меридиана за един час се премества с една минута географска ширина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Non-SI units accepted for use with the SI, and units based on fundamental constants. // SI brochure (8th ed.). Международно бюро за мерки и теглилки. The knot is defined as one nautical mile per hour. There is no internationally agreed symbol, but the symbol kn is commonly used.