Липан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Липан
Thymallus thymallus.jpg
Harjus.JPG
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Salmoniformes Пъстървоподобни
семейство: Salmonidae Пъстървови
род: Thymallus Липани
вид: T. thymallus Липан
Научно наименование
Уикивидове Thymallus thymallus
Linnaeus, 1758 г.
Липан в Общомедия

Липан (Thymallus thymallus) е вид сладководна риба от семейство пъстървови. Рибата се среща рядко в България; предимно в студени високопланински реки и язовири заедно с останалите пъстървови видове в България. Най-вероятно рибата е била пренесена от Чехословакия през 70-те от където произхожда и името ѝ. Липанът се среща сравнително често в Северна Европа и Русия, до Урал.

Максималната записана дължина на този вид е 60 cm, а максималното записано тегло е 6,7 кг. Характерно за липана е вида като на шаранова риба, въпреки че има мастна перка. Неговата гръбна перка е висока, като платно.

Липанът е всеяден. Яде разнообразие от растителна материя, ракообразни, насекоми, паяци, мекотели и планктон. Напада дребни риби и ларви. Хищници с по-големи размери като дунавската пъстърва ловят липан.

Рядко обект на риболов, липанът се ловува по същия начин като високопланинските пъстърви в България. А именно с муха и шнур, блесна и други изкуствени и есествени примамки. Рибата е икономически важна и се отглежда в Европа. Видът е под закрилата на Бернската конвенция.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Липан.