Липан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Липан
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
разред:Пъстървоподобни (Salmoniformes)
семейство:Пъстървови (Salmonidae)
род:Липани (Thymallus)
вид:Липан (T. thymallus)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Липан в Общомедия
[ редактиране ]

Липан (Thymallus thymallus) е вид сладководна риба от семейство пъстървови. Рибата се среща рядко в България; предимно в студени високопланински реки и язовири заедно с останалите пъстървови видове в България. Най-вероятно рибата е била пренесена от Чехословакия през 70-те от където произхожда и името ѝ. Липанът се среща сравнително често в Северна Европа и Русия, до Урал.

Максималната записана дължина на този вид е 60 cm, а максималното записано тегло е 6,7 кг. Характерно за липана е вида като на шаранова риба, въпреки че има мастна перка. Неговата гръбна перка е висока, като платно.

Липанът е всеяден. Яде разнообразие от растителна материя, ракообразни, насекоми, паяци, мекотели и планктон. Напада дребни риби и ларви. Хищници с по-големи размери като дунавската пъстърва ловят липан.

Рядко обект на риболов, липанът се ловува по същия начин като високопланинските пъстърви в България. А именно с муха и шнур, блесна и други изкуствени и есествени примамки. Рибата е икономически важна и се отглежда в Европа. Видът е под закрилата на Бернската конвенция.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Липан.
  1. Thymallus thymallus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)