Ловна камера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ловната камера (наричана още фотокапан) представлява цифров фотоапарат, в който има сензори за движение и/или за топлина. В зависимост от вида на камерата тя бива снабдена със светкавица или инфрачервена подсветка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на ловната камера започва от пионера в заснемането на дивите животни Джордж Ширас III в края на 19 век. През 1906 година National Geographic публикува първите снимки от ловна камера, базирайки се на материалите на Джордж Ширас III.

Първите камери са с 35-mm лента с възможност до 36 снимки, развитието преминава през цифрови камери с инфрачервена подсветка за нощно виждане, до най-модерната за момента ловна камера с възможност за изпращане на снимката до електронна поща и/или смартфон.

Основни параметри[редактиране | редактиране на кода]

Диви свини, заснети с ловна камера Ltl Acorn
Сърна, заснета с ловна камера Moultrie I45

Зона на детекция[редактиране | редактиране на кода]

Това е зоната, в която камерата е чувствителна, т.е когато животно, човек или какъвто и да е подвижен обект навлезе в тази зона, той задейства фотокапана и бива заснет на снимка или видео. Зоната на детекция е сума от два параметъра: обхват на действие и широчина на действие.

Обхват[редактиране | редактиране на кода]

Това е максималното разстояние от обектива на ловната камера, при което тя се активира при навлизането на подвижен обект. Обхватът на действие варира между 5 и 30 метра, в зависимост от модела и генерацията на ловната камера.

Широчина на действие[редактиране | редактиране на кода]

Това е ъгълът в градуси, при който камерата се активира, варира в диапазон от 10 до 90 градуса. Двете величини: обхват на действие и широчина на действие формират работната площ на камерата.

Бързодействие[редактиране | редактиране на кода]

Показва колко бързо се задейства камерата, при навлизането на подвижен обект в работната площ на камерата.

Качество на снимката[редактиране | редактиране на кода]

Броят точки, които могат да се изобразят в хоризонтална и вертикална посока. При ловните камери бива от 1 мегапиксел (640x480) до 12 мегапиксела (4000x3000) при най-новите модели ловни камери.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]