Луи Дагер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луи Дагер
Louis Daguerre
френски изобретател

Роден
Починал
10 юли 1851 г. (63 г.)
Бри сюр Марн, Франция
ПогребанФранция
Техника
ОбластФотография
Семейство
Подпис
Луи Дагер в Общомедия

Луи Жак Манде Дагер (на френски: Louis Jacques Mandé Daguerre) е френски художник и декоратор, един от създателите на фотографията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден през 1787 година в село Кормей ан Паризи. Дагер, използвайки опитите на Жозеф Нисефор Ниепс, разработва през 1839 г. първия практически осъществим фотографски метод (наречен дагеротипия), в който светлочувствителният материал е сребърен йодид. На 2 януари 1839 г. прави първата снимка на Луната.

На 35 години създава така наречената диорама – фантастична поредица от панорамна живопис, изложена със специални светлинни ефекти. Докато се занимава с нея, започва да мисли и за разработване на механизъм за автоматично възпроизвеждане на изгледи без помощта на четки и боя.

Първите му опити да създаде такъв апарат са безуспешни. През 1827 г. се запознава с Жозеф Нисефор Ниепс, който също се опитва да изобрети фотографски процес. Две години по-късно двамата стават съдружници. През 1833 г. Нисефор Ниепс умира, а Дагер продължава работата по проекта. През 1837 г. той вече е успял да разработи практичен метод за фотографиране, наречен на негово име дагеротипия.

В 1839 г. Дагер го показва публично, без да го патентова, а за награда френското правителство отпуска пожизнена пенсия и на него, и на сина на Нисефор Ниепс. Оповестяването на изобретението предизвиква голяма сензация. Дагер става герой на деня и е обсипван с почести, а дагеротипията бързо намира широко приложение. Скоро след това той престава да работи.

Дагеротипи и картини на Луи Дагер[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]