Лунар Роувър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лунният джип на Аполо 15 на последното си място. Вижда се Библията, поставена на пулта за управление от командир Дейвид Скот.

Лунар Роувър (на английски: Lunar Roving Vehicle, LRV, означава приблизително същото като „луноход“), наричан също и лунно бъги, е четириколесно превозно средство, използвано от американските астронавти за придвижване по повърхността на Луната. Бъгито е задвижвано от две не презареждащи се електрически батерии и може да превозва един или двама астронавти, тяхното оборудване и лунни проби.

Лунни бъгита са използвани по време на последните три мисиите на програмата АполоАполо 15, Аполо 16 и Аполо 17 – между 1971 и 1972 г. Общата дължина на пътя, преодолян от лунните превозни средства в експедициите „Аполо 15“, „Аполон 16“ и „Аполо 17“, е съответно 28, 27 и 36 км.[1] Цената на единична бройка е 8 милиона долара (по курс от 1968 г.), с това лунния джип и е най-скъпият автомобил произвеждан някога. Лунните ровъри остават на Луната след края на своята мисия, така че те се нареждат сред малкото създадени от човека обекти, които и сега са там.

Източници[редактиране | редактиране на кода]