Лъжеблагороден лопен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лъжеблагороден лопен
Червена книга на България
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Живеничеви (Scrophulariaceae)
род:Лопен (Verbascum)
вид:Лъжеблагороден лопен (V. pseudonobile)
Научно наименование
Stoj. & Stef., 1924
[ редактиране ]

Лъжеблагороден лопен (Verbascum pseudonobile) вид лопен балкански ендемит разпространен в източните части на областта Македония. В Червената книга на България растението е вписано като Застрашен вид.

Разпространение и местообитания[редактиране | редактиране на кода]

Лъжеблагородният лопен е вид разпространен в крайните югозападни части на България в района на планините Огражден, Малешевска[2] Славянка, Пирин и района на долината на река Струма заключен между тях на надморска височина до 400 m. Видът е разпространен в райони от съседните на България страни: Северна Македония и североизточна Гърция.

Описание на вида[редактиране | редактиране на кода]

Лъжеблагородният лопен е двугодишно тревисто растение. Стъблото е високо 30–80 cm. Приосновните листа са дълги около 10 cm и широки до 3 cm По форма са продълговати, перестонаделени и вълновидно нагънати, на цвят сивкави. Съцветията са разклонена и представляват яйцевиднопирамидална метлица. Цветовете са на групи от по 3–5 в основата на съцветието, а към върха са поединично. Венчето е 1,5–2 cm в диаметър, жълто, а отвън голо. Тичинките с оранжеви дръжки и еднакви бъбрековидни прашници. Плодът е яйцевидна до цилиндрична кутийка. Цъфти през юни и юли. Плодовете узряват през юли до септември. Опрашва се от насекоми. Размножава се със семена.

Неблагоприятно въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Опасност за вида представлява залесяването на райони където расте, животновъдството, както и промени в режима на стопанисване на земите, вкл. и ползването им за туризъм.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]