Любовен роман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Любовни романи)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джейн Остин е основоположник на жанра. Илюстрация от 19 век към романа Разум и чувства

Любовният роман е литературен жанр, водещ началото си от западната култура, предимно англоговорящите страни. Романите от този жанр се фокусират върху връзката и романтичната любов между двама души, като трябва да има емоционално удовлетворение и оптимистичен край. До края на 20-ти и началото на 21 век тези романи се обособяват като романи с търговска цел, като се наблюдава разнообразие от поджанрове, към които те се отнасят: съвременни, исторически, научна фантастика и паранормални.

Един от най-ранните любовни романи е популярният роман „Памела, или наградената добродетел“ (1740) на Самюъл Ричардсън, който е революционен в две направления: сюжетът се съсредоточава изцяло върху ухажването и то не само от гледната точка на жената-герой. През следващия век Джейн Остин разширява жанра и нейният роман „Гордост и предразсъдъци“ се счита за образец на жанра.

Джейн Остин е вдъхновението на британската авторка Жоржет Хейер (Georgette Heyer), която представя първия си исторически любовен роман през 1921 г. Десетилетие по-късно британската компания Mills and Boon започва разпространението на любовни романи. Техните книги са били продавани в Северна Америка от Harlequin Enterprises Ltd, които от своя страна въвеждат директния маркетинг към читателите.

Често се твърди, че модерният жанр на любовния роман е роден през 1972 г. с публикуването на романа „Пламъкът и цветето“ (The Flame and the Flower) на Катлийн Удиуиз (Kathleen Woodiwis). „Бумът“ на жанра е през 1980 г., когато се появяват много нови заглавия, като се разширяват границите на жанра.

В Северна Америка любовните романи са най-популярният жанр на съвременната литература, който държи 55% от продажбите на книги (по статистики от 2004 г.). Жанрът е популярен в Европа и Австралия, а любовните романи се разпространяват на повече от 90 езика. Повечето от книгите обаче са написани от автори от англоговорящи страни.

Въпреки голямата популярност и сериозните продажби на любовни романи, жанрът привлича и значителен присмех, скептицизъм и критика.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Romance_novel“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]