МРТ Собраниски канал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
МРТ Собраниски канал
Лого на МРТ Собраниски канал
Превод на иметоПарламентарен канал на МРТ
Стартиране7 януари 1991 г.
ПритежателМакедонска радио-телевизия
Езикмакедонски
СтранаСеверна Македония
Статутдържавна
Предишни именаТрета програма на МРТ
Седалищебул. „Гоце Делчев“, Скопие
Свързани каналиМРТ 1, МРТ HD, МРТ 2, МРТ 3, МРТ Сат, МРТ 2 Сат, МРТ 3 Сат
Уебсайтplay.mrt.com.mk
Разпространение
Излъчван заСеверна Македония
АналоговоRed XN
ЦифровоRed XN
СателитGreen tickY
КабелGreen tickY
IPTVGreen tickY
WebGreen tickY

МРТ Собраниски канал (на български: Парламентарен канал на МРТ) е третият телевизионен канал на Македонската радио-телевизия. Той излъчва на живо от Народното събрание на Северна Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

Каналът е основан под името Канал 3 на 7 януари 1991 г., като излъчва пет дни в седмицата, по четири часа дневно. За първи път в историята на македонската телевизия се появява директната телефонна връзка със зрители. По-късно Трети канал започва да излъчва и чрез сателит живите предавания от сградата на Парламента на Северна Македония. Първоначално каналът предава само в Скопие, а по-късно се инсталират предаватели в още десет големи македонски града. По-късно се предпримат стъпки за подобряване на предавателите, за да могат каналът да се излъчва на още повече места. Известно време каналът се нарича Трета програма на македонската радио-телевизия.

В днешно време каналът е официално наречен МРТ Собраниски канал (на български: Парламентарен канал на МРТ) и излъчва на живо от заседанията на македонския парламент.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Собраниски канал“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​