МРТ Собраниски канал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от МРТ парламентарен канал)
МРТ Собраниски канал
Лого на МРТ Собраниски канал
Превод на иметоПарламентарен канал на МРТ
Стартиране7 януари 1991 г.
ПритежателМакедонска радио-телевизия
Езикмакедонски
СтранаСеверна Македония
Статутдържавна
Предишни именаТрета програма на МРТ
Седалищебул. „Гоце Делчев“, Скопие
Свързани каналиМРТ 1, МРТ HD, МРТ 2, МРТ 3, МРТ Сат, МРТ 2 Сат, МРТ 3 Сат
Уебсайтplay.mrt.com.mk
Разпространение
Излъчван заСеверна Македония
АналоговоRed XN
ЦифровоRed XN
СателитGreen tickY
КабелGreen tickY
IPTVGreen tickY
WebGreen tickY

МРТ Собраниски канал (на български: Парламентарен канал на МРТ) е третият телевизионен канал на Македонската радио-телевизия. Той излъчва на живо от Народното събрание на Северна Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

Каналът е основан под името Канал 3 на 7 януари 1991 г., като излъчва пет дни в седмицата, по четири часа дневно. За първи път в историята на македонската телевизия се появява директната телефонна връзка със зрители. По-късно Трети канал започва да излъчва и чрез сателит живите предавания от сградата на Парламента на Северна Македония. Първоначално каналът предава само в Скопие, а по-късно се инсталират предаватели в още десет големи македонски града. По-късно се предпримат стъпки за подобряване на предавателите, за да могат каналът да се излъчва на още повече места. Известно време каналът се нарича Трета програма на македонската радио-телевизия.

В днешно време каналът е официално наречен МРТ Собраниски канал (на български: Парламентарен канал на МРТ) и излъчва на живо от заседанията на македонския парламент.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Собраниски канал“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​