Направо към съдържанието

Мадис Коив

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мадис Коив
естонски физик, писател и философ
Роден
Починал

Учил вТартуски университет
Наградипочетен гражданин на Тарту[1]
Научна дейност
Работил вТалински технически университет

Мадис Коив (на естонски: Madis Kõiv) е естонски физик, писател и философ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 декември 1929 г. в Тарту. Завършва гимназия в родния си град през 1948 г. и до 1953 г. учи физика във Факултета по математика и природни науки на Тартуския държавен университет.

Работил е в Талинския политехнически институт като преподавател, в Института по физика и астрономия на Академията на науките и като старши изследовател в Института по физика към Академията на науките. Пише статии по ядрена физика и квантова теория на полето. От 1991 г. е един от инициаторите и ръководителите на Семинара по аналитична философия, провеждан в Тарту.

През 1999 г. става доктор хонорис кауза на Естонската академия за музика и театър и на Тартуския университет.[2]

Мадис Коив умира на 24 септември 2014 г. в Талин.[3]

Изследователска дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1960 г. Коив защитава дисертация „Систематика на мезони и бариони и тяхното използване“ (Mesonite ja barüonite süstemaatika ja selle kasutus) в Тартуския държавен университет. От 1960 г. учи теоретична физика и логика там.

Заедно със своите сътрудници той установява нов принцип на симетрия на теорията на полето. Създава направление за изучаване и изследване на аналитичната философия в Тартуския университет.

Има над 50 научни публикации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.tartu.ee
  2. Audoktorid // Tartu Ülikool. Посетен на 11 юли 2024. (на естонски)
  3. Kõiv, Madis (5. XII 1929 Tartu - 24. IX 2014 Tallinn) // lib.werro.ee. Посетен на 11 юли 2024. (на естонски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Madis Kõiv в Уикипедия на естонски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​