Макурия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Християнска Нубия през трите периода. Макурия по-късно завзема Nobatia. Границата между Алодия и Макурия е неясна, но е била някъде между Пети и Шести праг на Нил

Макурия (на арабски: مقرة; al-Mukurra или al-Muqurra) е бивше кралство, разположено на днешната територия на Судан и Южен Египет. То е част от съществувалите Нубийски кралства, възникнали във вековете след падането на Кушитското царство, което управлява региона от около 800 г. пр.н.е. до 350 г. Макурия първоначално заема областите по поречието на река Нил от Третия праг на реката донякъде между Пети и Шести праг. Контролира търговските пътища, мините и оазисите на изток и запад. Столица е бил град Донгола, а някои историци използват името на столицата за назоваването на цялото кралство.

В края на 6 век населението на Макурия приема християнството, но през 7 век Египет е завладян от ислямските нашественици и Нубия е отделена от останалия християнски свят. През 651 арабски войски нахлуват в територията, но са отблъснати и е подписан договор, познат като бакт, който осигурява относителен мир между двете държави. Договорът остава в сила до 13 век. Макурия разширява територията си, като анексира северната си съседка Nobatia или по време на арабското нашествие, или по време на царуването на крал Меркурий. Периодът от около 750 г. до 1150 г. е познат като Златен век за страната. Зачестилите набези от страна на Египет и вътрешни размирици довеждат до падането на кралството през 14 век.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]