Мануална терапия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мануална или още като манипулативна терапия е физическо лечение, използвано предимно от физиотерапевти, трудови терапевти, терапевти, използващи чиропрактика, остеопати за лечението на мускулноскелетна болка, физически увреждания и инвалидност. Този тип терапия най-често използва масаж и манипулация на мускулите, мобилизация и манипулация на ставите.[1][2]

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Трите основни вида мануална терапия са манипулация, мобилизация и масаж. Манипулацията (трябва да се употребява само от специалисти) е сръчното рязко завъртане, отвесно или разбъркващо въвеждане на сила отвън към скелетно опорния апарат (ставите), при което може ясно да се чуват звуци на изпукване (при изпускане на съдържащия се в кухините на ставите газ), докато мобилизацията е по-бавен и последователно контролиран процес на ставно разтягане, което има за цел да подобри биомеханичната еластичност. Масажът е типично повторителен натиск, разтриване и т.н. по тялото, който принципно подобрява кръвообращението и интерстицидната флуидна динамика.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мануална терапия – има ли лечебен ефект?, 16 февруари 2010
  2. ((en)) French HP, Brennan A, White B, Cusack T. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. // Manual Therapy 16 (2). 2010. DOI:10.1016/j.math.2010.10.011. с. 109 – 17.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Manual therapy“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.