Маринус ван дер Любе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маринус ван дер Любе
Marinus van der Lubbe
нидерландски комунист
MarinusvanderLubbe1.jpg
Роден
Починал
10 януари 1934 г. (24 г.)
ПогребанЛайпциг, Федерална република Германия

НационалностFlag of the Netherlands.svg Нидерландия
Работил вкомунистически активист
Престъпна дейност
ПрестъпленияПожар в Райхстага
Период27 февруари 1933 г.
Място на дейностБерлин
Мотивидошлите на власт националсоциалисти
Присъдасмъртна присъда

Уебсайт
Маринус ван дер Любе в Общомедия
Гробът на Ван дер Любе в Холандия

Маринус ван дер Любе (на нидерландски: Marinus (Rinus) van der Lubbe) е холандски комунист, обвинен в подпалването на Райхстага на 27 февруари 1933 година.

Роден на 13 януари 1909 г. в Лайден, Холандия. Постъпва в холандската комунистическа партия през 1925 г. През 1933 година заминава за Германия, за да се бори с дошлите на власт националсоциалисти. Според официалната версия в нощта на 26 срещу 27 февруари 1933 подпалва няколко обществени сгради, след което е заловен. На Лайпцигския процес се държи доста неадекватно и не отговаря на зададените въпроси. Нацистите го смятат за агент на Коминтерна, а комунистите за нацистки провокатор. Маринус ван дер Любе е осъден на смърт. Това дава повод за засилване на преследванията срещу комунистите. С „Декрет за обществено спасение“ се отнемат много конституционни права като това на събиранията и свободата на пресата.

През 1980 година една от улиците в Лайден е кръстена на негово име. През януари 2008 година неговата смъртна присъда е отменена посмъртно.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]