Маринус ван дер Любе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маринус ван дер Любе
холандски комунист, обвинен в подпалването на Райхстага
Роден: 13 януари 1909 г.
Починал: 10 януари 1934 г. (24 г.)
Гробът на Ван дер Любе в Холандия

Маринус ван дер Любе (на нидерландски: Marinus (Rinus) van der Lubbe) е холандски комунист, обвинен в подпалването на Райхстага на 27 февруари 1933 година.

Роден на 13 януари 1909 г. в Лайден, Холандия. Постъпва в холандската комунистическа партия през 1925 г. През 1933 година заминава за Германия, за да се бори с дошлите на власт националсоциалисти. Според официалната версия в нощта на 26 срещу 27 февруари 1933 подпалва няколко обществени сгради, след което е заловен. На Лайпцигския процес се държи доста неадекватно и не отговаря на зададените въпроси. Нацистите го смятат за агент на Коминтерна, а комунистите за нацистки провокатор. Маринус Ван дер Любе е осъден на смърт. Това дава повод за засилване на преследванията срещу комунистите. С „Декрет за обществено спасение“ се отнемат много конституционни права като това на събиранията и свободата на пресата.

През 1980 година една от улиците в Лайден е кръстена на негово име. През януари 2008 година неговата смъртна присъда е отменена посмъртно.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]