Мария дьо Лузинян (кралица на Неапол)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария дьо Лузинян
Родена
1382 г.
Починала
Герб
Семейство
РодЛузинян
БащаЖак I
Братя/сестриЯнус
СъпругЛадислав Анжуйски (1402)

Мария дьо Лузинян (1381 – 4 септември 1404) е кипърска принцеса и неаполитанска кралица – втора съпруга на неаполитанския крал Ладислав Анжуйски.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1381 г. в Генуа, Генуезка Република. Дъщеря е на кипърския крал Якоб I и на съпругата му Хелвис фон Брауншвайг-Грубенхаген. На 14 февруари 1403 г. Мария е омъжена за неаполитанския крал Ладислав Анжуйски, който през 1392 г. се е развежда с първата си съпруга, от която няма законни деца.

Мария дьо Лузинян умира в Неапол на 4 септември 1404 г., без да е родила деца на съпруга си. След смъртта ѝ кралят се жени за Мария д'Анген.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mary of Lusignan, Queen of Naples в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​