Маркъс Гарви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Маркъс Гарви
общественик и интелектуалец
Маркъс Гарви 
Роден: 17 август 1887
о.Ямайка
Починал: 10 юни 1940
Лондон, Обединеното кралство

Роден в залива St. Ann’s, Ямайка на 17 август 1887, Маркъс Гарви е най-младия от 11те деца в семейството му. На 14 години отива да живее в Кингстън, намира си работа в печатница, което му позволява да се запознае с живота на хората от работническата класа. Той бързо се намесва в социалните реформи, участвайки в издаването на вестник The Watchman . Напускайки острова, за да събере пари за осъществяване на своите проекти, той посещава централна и южна Африка и събира доказателства, че чернокожите са дискриминирани навсякъде по света. Той посещава и Панамския канал и вижда ужасяващите условия, в които работят и живеят местните хора. Той отива още в Еквадор, Никарагуа, Колумбия и Венецуела, където чернокожите също изпитват огромни трудности.

Гарви се връща в Ямайка, ужасен от ситуацията в централна Африка и се обръща към правителството на Ямайка с молба да се помогне на бедстващите работници в Централна Америка. Молбата му не получава отговор.По това време Гарви поставя основите на Universal Negro Improvement Association, на която той посвещава живота си. През 1912 Гарви отива в Англия, за да търси допълнителни финанси. Там се запознава с Дюс Мухамед Али( египетски журналист). Докато помага на Али за написването на няколко статии Маркъс започва да изучава историята на Африка и по точно експлоатацията на чернокожите от колониалистите.

През 1912 Маркъс създава Universal Negro Improvement Association както и the African Communities League . През 1920 се осъществява първото събрание на организацията. Тогава пред 25000 души Маркъс представя своята концепция за създаването на Афро-национална държава. Неговите идеи придобиват голяма популярност и хиляди се записват в UNIA . Той започва да издава вестник The Negro World и обикаля Южна и Северна Америка проповядвайки своите идеи. Скоро организацията има 1100 клона в повече от 40 страни. Повечето от тях са локализирани в САЩ. Естесвено UNIA има офиси в редица други държави, сред които Куба, Панама, Коста Рика, Венецуела, Гана, Либерия, ЮАР.

В годините след първото събрание на ораганизацията нейното влияние започва да намалява. В този период Гарви създава две орагнизации със стопанска цел- the African Communities League и the Negro Factories Corporation. Положението става критично след редица финансови „предателства” от страна на неговите дългогодишни спонсори, което в крайнасметка води до осъждане на Маркъс. Той излежава 5 години в Atlanta Federal Penitentiary. През 1927 Маркъс е депортиран в Ямайка.

Тогава Маркъс започва да се занимава с политика в родината си като прави опит да прокара политика на самоуправление, минимално облагане на заплатите с данъци и реформи в съдебната система. Опитите му са неуспешни главно защото повечето му последователи не са в състояние да гласуват.

През 1935 Маркъс Гарви заминава за Англия, където почти в забрава умира на 10 юни 1940 в къща в Западен Кенсингтън.