Марк Аврелий Марий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марий
император на Галската империя
MariusAntoninianus(CNG).jpg
монета на Марий
Управление 269 г.
Наследил Постум
Наследник Викторин
Лични данни
Роден
?
Марий в Общомедия

Марк Аврелий Марий (на латински: Marcus Aurelius Marius) е втори император на Галската империя. Обявен е за наследник на Постум през 269 г., който е убит от войниците си. Основните източници се позовават на факта че бил ковач по професия, който станал войник, но впоследствие добил висок офицерски ранг. Счита се, че е убит с меч, произведен от него самия.

Не е ясно, защо е обявен за император. Войниците подкрепили кандидатурата му след като той разрешава да разграбят Монгуциак. Освен това вероятно и името му е помогнало, доколкото напомня на двама велики римляни от миналото Марк Аврелий и Гай Марий.[1][2]

Според преданията той управлявал само 2 или 3 дни, макар в действителност управлението му да продължило почти 3 месеца. За това време той успял да примири легионите на Лелиан и войската Постум, а също активно използвал два монетни двора за сечене на монети със своя профил. Скоро е убит, вероятно от лични мотиви. [1][2][3] Известно е, че през август 269 за император е провъзгласен Викторин.

Марк Аврелий Марий е един от т.нар. Тридесет тирани, споменати в История на Августите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]