Постум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Постум.

Постум
император на Галската империя
Антониниан на Постум
Управление260 – 268 г.
НаследникМарк Аврелий Марий
Лични данни
Починал
269 г.
Пълно имеИмператор Цезар Марк Касианий Латиний Постум Феликс Инвикт Август Германик Максим (Imperator Caesar Marcus Cassianus Latinius Postumus Felix Invictus Augustus Germanicus Maximus, като император)[1]
Семейство
ПотомциПостум Младши
Постум в Общомедия

Марк Касианий Латиний Постум (на латински: Marcus Cassianius Latinius Postumus) е гало-римски император от батавски произход. Той узурпира властта на управляващия император Галиен през 260 г. и формира т.нар. Галска империя.

Постум бил назначен от император Валериан I за легат на Долна Германия. През 260 г. германските племена алемани и ютунги предприемат масирано нашествие през укрепената граничната област Agri decumates – между реките Дунав и Рейн. Въпреки че императорският син и съимператор Галиен побеждава част от варварите при Медиолан, настъплението на тяхната многочислена армия не е спряно и те продължават на юг към Италия, където пленяват голям брой цивилно население. При завръщането на германите обратно през Алпите, те са пресрещнати и разбити от легиони под командването на генерал Постум и Марк Симплициний Гениалис. След това наместниците на Галиен изискали от Постум част от пленената военна плячка, което било причина за избухването на бунт.

През 260 г. Постум е обявен за император от легионите в Галия и поречието на Рейн, които след като научили за пленяването на Валериан I от персите, отказали да се подчинят на неговия син Галиен. В хода на въстанието е убит синът на Галиен, Салонин, който се намирал при Рейнските легиони. През 261 г. Испания и Британия също признали Постум за техен император. Постум веднага приел титлите на римски император, както и званията Възстановител на Галия (Restitutor Galliarum) и Спасител на провиниите (Salus Provinciarum).

Той управлявал мъдро и в продължение на десет години отблъсквал атаките на германските племена и Галиен. Въпреки това икономическият упадък не подминал и тези провинции, а през 269 година узурпаторът Лелиан се опитал да завземе властта, но бил разбит и обсаден в Майнц. След победата над него обаче Постум бил убит от своите войници понеже им забранил да плячкосат града.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Potter, The Roman Empire..., стр. 260

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • David Stone Potter, The Roman Empire at Bay, AD 180 – 395, Routledge, 2004

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]