Мартин Агрикола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Агрикола.

Мартин Агрикола
Martin Agricola
германски музикален теоретик и педагог, композитор на църковна музика за орган
Роден
Свебодзин, Полша
Починал
Научна дейност
Област Изкуствознание
Мартин Агрикола в Общомедия

Мартин Агрикола (на немски: Martin Agricola, всъщност Мартин Сор: на немски: Sore, Sohr или Sorre) е германски музикален теоретик, педагог и композитор от епохата на Ренесанса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Агрикола е роден като син на богат селянин в Швибус (преди град в източен Бранденбург (провинция)/Силезия, понастоящем град Свебодзин в Полша) и е получил своето образование в училище. Отначало работи в имението на родителите си, след 1510 г. странства из териториите на Източна Германия. По време на този период той успява автодидактично да усвои основата на музикалните си познания. Спирките по време на пътешествието му не са известни, но вероятно сред тях са градовете Франкфурт (Одер) и Лайпциг.

Илюстрация от Musica instrumentalis deudsch, 1529

През 1519 г. Мартин Агрикола се установява в Магдебург като учител по музика. Когато малко след това движението на Реформацията се налага в града, Агрикола се присъединява към него. Като част от въвеждането на новото вероизповедание различните музикални школи са обединени в една единствена държавна институция, а Агрикола е назначен през 1525 г. за неин кантор. Освен заниманията си като учител Агрикола се стреми преди всичко да създаде собствена църковна музика за новото протестантско движение. През 1528 г. той издава Ein kurz deudsche Musica (Musica Choralis Deudsch), популярно помагало за часовете по музика, последвано от учебниците Musica Figuralis Deudsch и Musica instrumentalis deudsch от 1529 г., който изпъква сред творчеството на Агрикола като изследователски труд и една от най-важните творби на ранната органна музика.

Градският съветник и музикален издател Георг Рау от Витенберг е близък приятел на Агрикола и издава теоретичните му трудове, които съдържат ценни сведения за смяната от старата към новата музикална нотация. Агрикола е и авторът на множество музикални понятия като звукоред (вж. музикален тон), нотен ключ или такт.

Той е първият, който композира музика към четири части от хорала на Мартин Лутер Ein feste Burg ist unser Gott.

В град Магдебург има улица, кръстена на него.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Martin Agricola: Von der Lauten..., 1529. Leipzig Faksimile, Tree Edition, Lübeck 2003
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Martin Agricola“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.