Мачапучаре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Мачапучаре
Мачапучаре
Мачапучаре
Nepal relief location map.jpg
28.495° с. ш. 83.9492° и. д.
Местоположение на картата на Непал
Общи данни
Местоположение Непал
Част от Хималаи
Надм. височина 6 993 m
Изкачване
Първо изкачване Няма. Изкачванията са забранени.
Мачапучаре в Общомедия

Мачапучаре е връх в района "Анапурна Химал" в северен Непал. Почита се като изключително свещено място от местното население и е забранен за изкачване.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Мачапучаре се намира в края на дълъг остър хребет който се отклонява на юг от основния масив на Анапурна Химал и затваря от изток т.нар. Светилище на Анапурна. Заедно с отсрещния връх Хиунчули оформят портата на Светилището. На около 25 км на юг от върха е главният град в областта - Похара.

06 Tadapani.jpg


Характерни особености[редактиране | редактиране на кода]

Поради разположението си и изключително стръмните си склонове Мачапучаре се смята за един от най-красивите върхове в Хималаите въпреки, че не е особено висок в сравнение с околните върхове. Наричан е "Матерхорн на Непал". Самото име Мачапучаре означава "рибя опашка" поради характерния двоен връх в най-високата му част.

Изкачване[редактиране | редактиране на кода]

Мачапучаре никога не е изкачван до връхната си точка. Първият и е единствен известен опит е през 1957 на британски екип воден от Джими Робъртс. Уйлфред Нойс от състава на екипа стига на 50 метра от върха, но не завършва изкачването спазвайки даденото обещание човешки крак да не стъпва на самия върх. Оттогава Мачапучаре е обявен за свещено място и всякакви изкачвания по него са забранени.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]