Медисън Скуеър Гардън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Спортният комплекс Медисън Скуеър Гардън, 2005 година.

„Медисън Скуеър Гардън“ (често се съкращава до MSG или просто до „Гардън“) е многофункционална зала в центъра на квартал Манхатън на Ню Йорк.

Тя е между Седмо и Осмо авеню и 31 и 33 улица, като е в непосредствена близост до гара Пенсилвания. Открита е през 1968 година, като се използва за провеждането на концерти, шоу програми и спортни събития като боксови, баскетболни и хокейни мачове, а също така понякога се превръща в циркова площадка. В близост до тази емблематична арена се намират други забележителности на Ню Йорк, като Емпайър Стейт Билдинг и Кореатаун.

Откриването и е на 11 февруари 1968 година, като това я прави най-старото спортно съоръжение в щата, най-старата зала в Националната хокейна лига и втората зала след Оракъл Арена в Националната баскетболна асоциация. Медисън Скуеър Гардън е третата най-използвана зала за концерти, след Манчестър Арена и О2 Арена (и двете са в Англия). За построяването ѝ са направени разходи за 1,1 милиарда долара, което я прави една от десетте най-скъпи стадиони и спортни арени, строени някога. Тя е част от Пенсилвания плаза (бизнес и търговски комплекс).

История[редактиране | редактиране на кода]

Настоящата зала е под номер ІV, преди нея е имало още три със също име, които са били в близост до сегашното и местоположение. Първата Медисън Скуеър е построена в края на ХІХ век. Най-интересното при строителството на последната зала е, че заради нея са съборени надземните части на действащата гара Пенсилвания. След това се изграждат платформи, върху които е построена тази уникална арена. Инженерният подвиг е извършен от Робърт Маккий от Ел Пасо, Тексас. При започването на строежа се надига обществено недоволство, защото се разрушава гара Пенсилвания, но след като сградата е завършена, тя се превръща в пример за връзката между архитектурата и изящните изкуства и става един от символите на Ню Йорк.

Още през 1972 година, председателят на Гардън, Ървинг М. Фелт е предложил Никс и Рейнджърс да се преместят в зала Ню Джърси Мийдоу (сега Айзът център), но останалите членове на борда на директорите не се съгласяват. Сега в Айзът център играят Ню Джърси Нетс от НБА и Ню Джърси Девилс от НХЛ.

Очаква се откриването на обновената MSG през 2014 година, като ремонта и тече от 2011 година. Някой от отборите, които домакинстват в нея са преместени в други зали в и около Ню Йорк, но Рейнджърс и Никс ще продължат да играят в нея.

Седалки[редактиране | редактиране на кода]

Седалките са подредени в 6 покачващи се нива. Първото ниво се използва само при концерти и баскетболни срещи, но те се прибират при хокейните мачове и състезанията, провеждащи се върху ледена пързалка. Местата в залата варират според събитието, като при хокейни срещи те са 18200, при баскетболни – 19033, при концерти, когато сцената е в края на терена – 19522 и при боксови мачове – 20000. Игрището на Медисън Скуеър Гардън е с площ от 1949 м2.