МедияУики:Uploadtext

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Правила при качване

Качвайте единствено файлове, създадени от вас лично, или такива, за които можете да докажете, че са били предоставени от авторите си под свободен лиценз.

 • Собствени произведения можете да качвате само под свободен лиценз.
  Ако искате да допринесете за развитието на свободната енциклопедия, бъдете готови да предоставите под свободен лиценз не само текстовете, но и изображенията си. Текстовете в Уикипедия се публикуват под GFDL, а за картинките има още няколко други възможности.
 • Не качвайте несвободни корици на книги, обложки на музикални носители и DVD, плакати, промоционални изображения, пощенски марки, валута, лога, емблеми, гербове или каквито и да е други типове несвободни изображения.
  Може би в миналото сте качвали и виждали (или все още понякога продължавате да виждате) такива несвободни изображения в статиите в Уикипедия на български език, но имайте предвид, че вече тече процесът по отстраняването им. В някои от другите езикови версии на Уикипедия продължава да се толерира локалното несвободно съдържание. Моля, не пренасяйте такова несвободно съдържание в Общомедия.
 • Не качвайте намерени от Интернет картинки, освен ако не сте напълно сигурни, че се разпространяват под свободен лиценз. При качване на несобствени произведения, задължително посочвайте автора и източника.
  Ако взимате картинката от външен сайт, уверете се, че той съдържа изрично заявление за авторските права над съдържанието. Файлове без информация за лиценз, автор и източник (URL откъдето са взети), подлежат на изтриване в кратки срокове. За повече информация, вижте Commons:Licensing.
 • Не поставяйте фалшиви лицензи на файловете, които качвате.
  Файловете се преглеждат от много редактори и рано или късно нарушенията от този род се установяват и изтриват. Възможно е да бъдете блокирани от администраторите на Общомедия, ако системно качвате файлове с невярна лицензна информация.
 • Уикипедия не е личен фотоалбум или услуга за хостинг на изображения.
  Качвайте само изображения, които имат енциклопедична стойност и могат да послужат за илюстриране на статиите в Уикипедия и страниците от сродните ѝ проекти. За повече информация, вижте Commons:Project scope.
 • Общомедия приема само свободни файлови формати.
  Технически възможно е да се качват само файлове в свободни формати: JPEG, GIF, PNG, SVG или XCF за изображения; Ogg Vorbis/FLAC/Speex или MIDI за звук; Ogg Theora за видео; PDF или DjVu за текстови документи. Техническото ограничение за размера на качвания файл е 500 мегабайта.

Видове свободни лицензи

За да бъде един лиценз свободен, той трябва да гарантира следните четири свободи, традиционно ограничавани от законите за авторското право:

 • свободата да се ползва произведението за всякакви цели, включително и комерсиални,
 • свободата да се изучава произведението и да се прилагат знанията, придобити от него,
 • свободата да се правят и разпространяват копия на произведението, изцяло или в някаква негова част,
 • свободата да се правят промени над произведението и така получените производни работи да се разпространяват.

Упражняването на тези четири свободи трябва да е достъпно за всекиго, навсякъде и по всяко време. Те не трябва да бъдат ограничавани по отношение на контекста, в който творбата се използва.

Свободните лицензи могат да налагат някои допустими ограничения, каквито са например изискването за признание на авторството и изискването производните версии и копия на свой ред да се разпространяват под свободен лиценз.

Четирите са основните начини да се публикува мултимедийно съдържание в Уикипедия:

Ако качвате собствено произведение, е добре да се запознаете с условията на всеки от тях, за да направите своя избор информирано. Пълен списък на вариантите за лицензиране има в Общомедия.

Процедура по качване в Общомедия

 • В Общомедия може да качва всеки потребител, който ползва единна потребителска сметка или си направи отделна регистрация, препоръчително е със същото потребителското име, което ползва тук. Всеки регистриран потребител може да си направи настройка за български интерфейс на сайта. Процедурата по качване е достъпна и на български, някои от помощните страници и шаблони — също.
 • Последвайте връзката Upload или българската връзка Качване. Процедурата на качване зависи от избора на източник на творбата. Обърнете внимание на инструкциите, предшестващи формуляра за качване.
 • Изберете файла от компютъра си. Ако е необходимо, задайте му ново целево име - достатъчно описателно и на латиница.
 • Въведете исканата информация в поле "Описание" и изберете от падащото меню коректен лиценз за файла. Попълнете всички полета от формуляра за качване. Ако не предоставите подходящ лиценз и информация за източника, каченият от вас файл ще бъде изтрит без повече предупреждения. Препоръчително е да категоризирате файловете, които качвате. Ако нещо не ви е ясно, на място има допълнителни инструкции на разположение.
 • Натиснете бутона за качване.