МедияУики беседа:Uploadtext

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ако файл с оказаното име вече... - не трябва ли да е указаното? --Спас Колев 12:47, 25 яну 2005 (UTC)

Да, грешно съм го написал. --Станислав 12:52, 25 яну 2005 (UTC)

Предлагам "(освен за картите на България с червени точки за селата, които се качват тук)" да се промени на нещо от сорта на "специфични файлове, отнасящи се до България, и които не могат да бъдат в Общомедия", защото не са само картите за селата, които би трябвало да се качват тук, вместо в Общомедия -- Gregg беседа приноси 20:33, 27 фев 2005 (UTC)

Прав си. Написах за картите на селата които едва ли ще се ползват от други енциклопедии. Сега ще го сменя. --5ko | Беседа 21:05, 27 фев 2005 (UTC)
Всъщност какъв е проблемът, всички свободни файлове да се качват в Общомедия, нали затова е общо хранилище? Различни села един ден могат също да намерят място в другоезични Уикипедии, или пък други български проекти (Уикиновини, Уикикниги, ...). А Общомедия си е файлов ресурс сам по себе си (без да има нужда всички файлове да са в някоя Уикипедия)—защо да не се обогатява с неща, специфични за България? --Станислав 21:11, 27 фев 2005 (UTC)
И ти си прав. Ако имаме новина за някое село, да може да се ползва в Уикиновини; даже сега може да се сложи картата на Брестовица в статиите за рецептите Хиля сеХиля се. Може би трябва да качим всичките карти там. --5ko | Беседа 22:44, 27 фев 2005 (UTC)

Предложение за обновление[редактиране на кода]

Предлагам да обновим тази страница по английски тертип. Превод и компилация с хубавите неща от сегашната версия съм направила в пясъчника си. Особено най-долните — инфо-шаблоните към лицензите за честна употреба още преди 4 месеца обещавах да ги направя достъпни и лесни за копиране още тук на страницата за качване... --Спири / беседка 00:21, 1 декември 2007 (UTC)

Направих няколко промени в пясъчника ти, напр. "Файлът ви може да бъде изтрит, ако не напишете такава обосновка" ==> "Файлът Ви ще бъде изтрит, ако не напишете такава обосновка." (понеже най-горе изрично пише, че файлът ще бъде изтрит ако няма "обосновка за използването на честна употреба както налагат условията на честната употреба, в случай, че качвате несвободна картинка."); "Ако вие сте правили файла" ==> "Ако Вие сте единственият автор на файла" (за да се уточни, че не е правен в съавторство, което предполага съгласието и на другите автори), и др. по-малки.
Искам обаче да попитам, има ли някаква специална логика да се говори за изображения, когато става въпрос за файлове; напр. "Не качвайте изображения, намерени в други уебсайтове или чрез търсачки. Такива изображения се трият."; "Моля, използвайте максимално описателни имена (на латиница) при качване на изображения"; "Не можете да качвате изображения в случай, че:"; "както всички останали изображения и тези трябва да могат да се ползват от всякакви други сайтове"; "както всички останали изображения, и тези трябва да могат да се ползват за всякакви цели, включително търговски"; "Имайте предвид, че ако качите изображения за честна употреба, за които съществуват или е е възможно да се набавят техни алтернативи под свободен лиценз, то тези изображения може и да бъдат изтрити." и др. (курсивът е мой). Имам предвид, че освен изображения могат да се качват аудио и видео файлове, но текстът създава впечатление на много места, че условията и политиката се отнасят само за изображения (или поне аз с такова впечатление оставам :-)).
Друго: къде в bg.wikipedia.org сме гласували, че ако някой публикува нещо под фалшив лиценз, тя или той ще бъдат блокирани? (Не качвайте материали под фалшив лиценз. Ще бъдете блокирани.) За това се сещам в момента. Пз, --Александър Бахнев 03:23, 2 декември 2007 (UTC)
Много ти благодаря за отзива. За вие/Вие - съгласна съм, имаш право. За изображения - също по-добре да е файлове. В en:MediaWiki:Uploadtext говорят за images, та оттам съм повлякла крак, оправям го. Същото се е получило и с точката за блокирането, в английската версия звучи "Do not upload content with false license declarations. You will be blocked." само дето е разположено над четирите кутийки, а аз съм го организирала като първа подточка в този раздел. Премахнах това изречение, въпреки че ми се струва, че не е излишно да присъства, макар и в по-обтекаема формулировка... Ето резултатът. --Спири / беседка 22:26, 2 декември 2007 (UTC)
Между другото, имената на файлове могат да са на кирилица. Напр. аз качих Картинка:Гумени Мечета.png. --Мегъра 00:55, 6 декември 2007 (UTC)
Че то там не пише че не могат, просто дружелюбно съветваме да е на латиница. Ухилен съм --Спири / беседка 00:57, 6 декември 2007 (UTC)
Да, още през юли 2004 имахме подобна дискусия. --Александър Бахнев механа 07:15, 6 декември 2007 (UTC)
Други забележки има ли? Ако не, да го сложим пробно, а? --Спири / беседка 10:28, 13 декември 2007 (UTC)
Правилно ли разбирам, че само този нов текст ще остане, а стария го премахваме? Много заплашително ми звучи цялото това писание. Не мисля, че е редно "Внимание, вашия файл ще бъде изтрит" да са първите думи на тази страница. Следват "не качвайте" "трябва това, трябва онова", "ще бъдете блокиран". Как бихте приели, ако вие сте нов потребител следното "Не качвайте изображения, намерени в други уебсайтове или чрез търсачки". (Други=?) +"Ако файлът е достъпен в страница в интернет, поставете външна препратка към страницата." Мислите ли, че човек би разбрал какво точно искате и защо по дяволите си противоречите. "Обосновка на избора на лиценза"--> Какво по дяволите искат тези от мен! Ако искате 2 седмици след като го качите, нека видим колко качени "правилни" картинки има. --Darsie 11:13, 13 декември 2007 (UTC)

Размер на файловете[редактиране на кода]

Моля, поправете допустимия размер за качване на файл от 20 Mb на 100 Мбайта и за в бъдеще ползвайте мерни единици написани на български език. --Асен Николов 14:15, 10 декември 2008 (UTC)

„Мбайта“ е някакво фантастично умотворение. Когато излезе БДС EN ISO 80000-13, би трябвало да фиксира стандартно означение, вероятно MiB. Но в конкретния случай може да се изпише и с думи. --Спас Колев 14:35, 10 декември 2008 (UTC)

Моля, поправете допустимия размер за качване на файл от 100 Mb на 500 Мбайта и за в бъдеще ползвайте мерни единици написани на български език. --Dicto23456 (беседа) 18:54, 4 юли 2014 (UTC)

Наименованията на единиците се пишат на кирилица (в случая – „мегабайт“), но се означават с международно приети символи (в случая – MB). Означение „Мбайта“ е технически неграмотно. Повече – в статията за байт. --George (беседа) 20:04, 4 юли 2014 (UTC)
А тепер - поправете максималния размер на файловете од "500 мегабайта на 1000 мегабайта". Именно таково техническо ограничение за размера за качване на файла. Dicto23456 (беседа) 16:12, 16 януари 2015 (UTC)